Code oranje: opgelet voor gladde wegen

Themabeeld © rr

Het KMI waarschuwt met code oranje voor gladde wegen, omdat vandaag een winterse neerslagzone vanaf de Franse grens over ons land trekt. Weggebruikers krijgen de raad hun rijstijl aan te passen.

mg

Weggebruikers krijgen het advies om voor het vertrek de website van het Vlaams Verkeerscentrum te raadplegen. Wie de weg op moet tijdens of net na een neerslagzone, moet zijn rijstijl aanpassen. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is aangewezen, aldus Wegen en Verkeer.

Sneeuw en aanvriezende regen

De winterse neerslagzone trekt vrijdag vanaf de Franse grens over ons land. Vooral in het westen en het zuidwesten zou het gaan sneeuwen, afgewisseld met aanvriezende regen. Elders gaat het vooral om sneeuw. Er kan 1 of 2 centimeter blijven liggen in het noordoosten, elders kan het plaatselijk tot 5 centimeter worden.

De provincies Henegouwen, Luxemburg en Namen worden er het eerst mee geconfronteerd, vanaf 10 uur. De neerslagzone bereikt rond de middag de kust, de provincies West- en Oost-Vlaanderen en het uiterste noordoosten zijn pas tegen de avond aan de beurt, meldt het KMI, dat tot na middernacht code geel hanteert.

Gevaarlijk

Niet alleen de sneeuw strooit vandaag waarschijnlijk roet in het eten. De erg koude regen is eigenlijk nog gevaarlijker, zegt Wegen en Verkeer, omdat de wegdektemperaturen negatief zijn. De regen kan het preventief gestrooide zout snel wegspoelen en daarna aanvriezen.

Het Agentschap strooide afgelopen nacht al 600 ton preventief zout en blijft ook de rest van de dag de toestand op de weg opvolgen, klinkt het. Waar en wanneer het nodig is, zal nog extra worden gestrooid.

Komende dagen

In de nacht van vrijdag op zaterdag verschijnen er opklaringen. Plaatselijk kan er een (aanvriezende) mistbank gevormd worden onder zo’n opklaring. Het gaat opnieuw overal licht vriezen, met minima tussen -1 en -4 graden. De wind gaat liggen en ruimt naar overwegend zuidoostelijke richtingen.

Vanaf het weekend wordt het zachter, met maxima rond 7 graden in het centrum. ‘s Nachts kan het op veel plaatsen nog lichtjes vriezen. Overdag krijgen we meestal wisselend bewolkt weer met soms lichte regenbuien.

Maandag en dinsdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af, met mogelijk enkele buitjes. De maxima liggen tussen 3 en 7 graden, terwijl de minima flirten met het vriespunt.

Woensdag en donderdag blijft het wisselend bewolkt met kans op lichte neerslag. De maxima blijven relatief zacht, met waarden rond 7 of 8 graden in het centrum van het land.