KMI waarschuwt ook zaterdag voor gladde wegen, nog reizigers gestrand op Brussels Airport

© BELGA

Behalve in de Ardennen blijft nieuwe sneeuw zaterdag uit, maar toch waarschuwt het KMI ook nu nog voor gladheid op de weg. ‘Omdat de temperaturen voorlopig negatief blijven, is het tot in de loop van zaterdagvoormiddag overal opletten voor gladheid door ijsplekken en verharde sneeuw’, luidt het. Door het winterweer was het vrijdag de drukste avondspits van het jaar en werden heel wat reizigers gedwongen om de nacht door te brengen op Brussels Airport.

mtm

Het vriest zaterdagochtend nog steeds, waardoor er zich ijsplekken kunnen voordoen en er lokaal ook sprake kan zijn van aanvriezende mist. In de loop van de voormiddag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af, in de namiddag neemt de bewolking toe vanaf de Franse grens en deze wordt langzaam gevolgd door lichte regen en in de Ardennen door smeltende sneeuw of sneeuw. Deze storing bereikt het centrum en het noorden van het land pas vanavond.

Wel wordt het zaterdag duidelijk zachter dan de voorbije dagen met maxima van 1 graad in de Hoge Venen tot 6 of 7 graden in Laag- en Midden- België. De wind waait eerst soms zwak en later matig uit zuidoost tot oost. Zaterdagavond en in het begin van volgende nacht krijgen we perioden met lichte regen. Later vannacht wordt het, afgezien van een paar lokale regenbuien of in de Ardennen winterse buien, overwegend droog vanaf het zuidwesten. Er is kans op (aanvriezende) mist in Hoog- België. De minima schommelen van 0 tot 3 graden. De zwakke tot meestal matige zuidoostenwind ruimt naar het zuiden.

Ook zondag krijgen we positieve maximumtemperaturen: tussen 4 en 7 graden op de Ardense hoogten en tussen 8 en 11 graden elders.

Brussels Airport

Op Brussels Airport werden vrijdagavond meer dan 130 vluchten geschrapt door de sneeuwval. ‘Zaterdag worden positieve temperaturen verwacht, zodat we geleidelijk aan zullen kunnen terugkeren naar de normale werking’, luidde het vrijdagavond laat op Twitter. Passagiers worden wel nog altijd aangeraden om voor hun vertrek online hun vluchtgegevens te raadplegen. ‘Houd ook rekening met extra reistijd naar de luchthaven.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘Catastrofaal’

Door de winterellende waren heel wat reizigers genoodzaakt om de nacht door te brengen op de luchthaven. Er werd in bedden, drank en voedsel voorzien, maar toch stonden er al snel overal ellenlange wachtrijen van mensen die wachtten op informatie. ‘De situatie is catastrofaal’, klonk het onder meer.

Drukste avondspits van het jaar

Ook de avondspits op de weg verliep vrijdagavond chaotisch. Rond 18 uur stond er meer dan 500 kilometer file op de Vlaamse wegen. Vooral in de driehoek tussen Leuven, Brussel en Waver zat het verkeer muurvast. Alleen al op de Brusselse binnenring was er vier uur aaneengesloten file tussen Beersel en Waterloo. Op de buitenring ging het drie uur trager tussen Waterloo en Vorst. ‘Vrijdag zijn we doorgaans al een zwaardere avondspits dan normaal gewend. Maar door de sneeuwval die noordwaarts over ons land trok, was het vanavond een extra zware avondspits’, aldus het Vlaams Verkeerscentrum.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door het ijskoude weer en de aanvriezende regen gebeurden er vrijdagavond tientallen ongevallen. Vooral in West-Vlaanderen, maar ook in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen liepen veel wagens schade op. Hier vindt u een overzicht per provincie.