Anna van der Breggen wint loodzware Strade Bianche bij de vrouwen

De Nederlandse Anna van der Breggen (Boels Dolmans CT) heeft de Strade Bianche bij de vrouwen gewonnen. Ze reed solo over de finish aan het Piazza del Campo in Siena. De wedstrijd was loodzwaar, door de zware regenval in Italië. Van der Breggen viel aan op 20 kilometer van de meet en bracht haar aanval tot een goed einde. Katarzyna Niewiadoma eindigde op plaats twee, Elisa Longo Borghini reed naar de derde plaats.

jtp

De Strade Bianche voor dames was toe aan zijn vierde editie. Er wachtte het peloton een 136 km lange rit, over acht onverharde grindstroken, goed voor 31,4 km en dus 23,1% van het parcours.

Lange tijd bleef de wedstrijd gesloten, tot op de vijfde van acht grindstroken, een passage van bijna 10 km, waar wereldkampioene Chantal Blaak samen met Ellen van Dijk en Alena Amialiusik een versnelling plaatste. Het trio verzamelde snel driekwart minuut, het peloton brak intussen verder in stukken.

Net voor de voorlaatste strook verdapperde de Wit-Russische. Ze liet haar medevluchters in de steek, maar zou wat later op 22 km van het eind een elitegroepje terug op haar wiel zien komen. Het was Anna van der Breggen die op die bijzonder steile en voorlaatste strook iedereen uit het wiel reed en op zoek ging naar glorie.

Even moest ze de titelverdedigster, Elisa Longo Borghini, bij zich dulden. Maar al snel was de Nederlandse, vorig jaar winnares van Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl en de Amstel Gold Race, alleen op pad. Borghini zag zich nog voorbijgesneld door de Poolse Niewiadoma en zou vrede moeten nemen met de derde stek. De Poolse werd voor het derde jaar op rij tweede, op bijna een minuut van de Nederlandse winnares die in haar eerste wedstrijd van het jaar meteen mocht juichen.

Uitslag:

1. Anna van der Breggen

2. Katarzyna Niewiadoma +49”

3. Elisa Longo Borghini +59”

4. Chantal Blaak +1’32”

5. Lucy Kennedy +1’32”

6. Janneke Ensing +1’37”

7. Amanda Spratt +1’41”

8. Ashleigh Moolman-Pasio +2’25”

9. Ellen van Dijk +2’36”

10. Cecilie Uttrup Ludwig +2’50”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer