Els Van Hoof (archiefbeeld).
Volledig scherm
Els Van Hoof (archiefbeeld). © belga

CD&V wil spreekrecht artsen uitbreiden in strijd tegen genitale verminking

CD&V wil het spreekrecht van zorgverleners en dokters uitbreiden zodat ze gevallen van genitale verminking altijd kunnen melden. Dat zegt Kamerlid Els Van Hoof in een reactie op het nieuws dat het aantal meisjes dat het gevaar loopt genitaal te worden verminkt, de voorbije tien jaar verviervoudigd is. Ze wil ook dat genitale verminking verplicht geregistreerd wordt in het medisch dossier van een slachtoffer of een patiënt.

10 reacties

  • Peter Janssen

    6 jaar geleden
    Járen geleden werden in Frankrijk alle minderjarige meisjes medisch onderzocht vóór ze met vakantie gingen in islamitische thuislanden om te controleren na de vakantie dat ze ongeschonden terugkwamen en niet genitaal werden verminkt.krommentak: GN is een wrede schending van de vrouwen- en mensenrechten en lichamelijke integriteit en er dient géén rekening gehouden te worden met 'cultuur' PUNT belziek hobbelt weer decennia achterop om deze schande te bestrijden!!!
  • JAN krommentak

    6 jaar geleden
    waarom wil men hier ingrijpen in culturele gewoontes als men alle andere zaken toelaat hoe kun je zeggen dat is goed en dat is slecht als dat een onderdeel is van hun cultuur ? wie zijn wij dan om dit te verbieden , men moet weten waar men naartoe wil met die gemeenschap aanvaard men ze zoals ze is of gaat men ze gelijk trekken met onze westerse normen maar dan wel volledig !
  • Rania Desaegher

    6 jaar geleden
    JA maar , Mieke Van Hecke pleitte nog in ter zake voor de vrijheid van ouders om jonge kinderen onder dwang de hoofddoek te doen dragen en de scholen moeten die 'vrijheid' toelaten. GV Is natuurlijk nog veel ingrijpender , maar ook het gevolg van een blijkbaar stevig ingewortelde wrede traditie . CD&v is weer eens dubbelzinnig.
  • Gerard Braeckmans

    6 jaar geleden
    Het zou een plicht moeten zijn dat artsen of zorgverleners dat melden.
  • Luc Peeters

    6 jaar geleden
    Dirk Vangossum 110% mee eens.