Direct naar artikelinhoud
wielrennen

Tiesj Benoot boekt eerste profzege in de Strade Bianche, Wout Van Aert derde

Tiesj Benoot boekt eerste profzege in de Strade Bianche, Wout Van Aert derde
Beeld rv

De Belg Tiesj Benoot heeft op indrukwekkende wijze de Italiaanse wielerkoers Strade Bianche gewonnen. De Fransman Romain Bardet is tweede, landgenoot en wereldkampioen veldrijden Wout van Aert is derde.

Het peloton kreeg een 184 km lange rit voorgeschoteld, met 11 grindstroken en 63 km over onverharde wegen. Al op de eerste grindstrook werd het peloton door elkaar geschud, maar het zou tot de tweede strook duren vooraleer de vroege vlucht vorm kreeg. Daarin bevonden zich tien renners, met onder anderen Europees kampioen tijdrijden Victor Campenaerts en Edvald Boasson Hagen. Maximaal kregen ze vier minuten van het peloton, dat hen nooit echt ver liet rijden.

Op zo'n 60 km van het eind brak de wedstrijd volledig open in moeilijke weersomstandigheden. Alejandro Valverde roerde zich, maar ook Wout van Aert was alert en zou samen met titelverdediger Michal Kwiatkowski, Stefan Küng, Daniel Oss, Robert Power en Søren Kragh Andersen de sprong naar voren maken. Daar waren intussen al enkele renners teruggevallen door pech en te hoge snelheid.

In het peloton liet men aanvankelijk begaan, maar finaal zag Peter Sagan toch in dat hij maar beter een mannetje vooraan kon posteren om de vluchters niet te ver te laten rijden. Van Aert nam intussen het commando in de achtervolging en wilde niet dat de groep met de grote favorieten zou terugkeren.

De wereldkampioen veldrijden reed met een select groepje op kop, achter hem volgde de grote groep met tenoren waaruit Romain Bardet de sprong nog naar voren zou maken. Zodra hij de aansluiting had gemaakt, versnelde hij nog een keer en Van Aert pikte zijn wagonnetje aan. Nog 48 km stond er op de teller, maar het duo keek niet om en denderde voort over de grindwegen.

Achter hen sprong de ene na de andere renner weg uit de groep der favorieten. Benoot ging, met onder meer Gianni Moscon en Pieter Serry, maar veel samenwerking zat er niet in en het duo op kop zag zijn voorsprong groeien tot 35 seconden en wat later zelfs een minuut.

Benoot rijdt weg

Uiteindelijk zou Benoot wegrijden met Serry uit een achtervolgend groepje en op zoek gaan naar het leidersduo. Serry kon het tempo van Benoot niet volgen op het steilste stuk van de voorlaatste grindstrook, de groep met Sagan zag zijn achterstand intussen groeien tot 1:30 en speelde geen rol meer in de strijd om de dagzege. Opvallend: ook van Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Sep Vanmarcke geen spoor in de finale.

Benoot had zich op 19 km van het eind ontdaan van Serry en zou in geen tijd naar het leidersduo knallen. Van Aert, in zijn sas in de modder, en Bardet kregen op vijftien kilometer van de meet het gezelschap van Benoot. Drie kilometer verderop trok de renner van Lotto Soudal er alleen op uit op de laatste grindstrook. Hij versnelde bergop en Bardet moest het hoofd buigen, net zoals Van Aert die zich wel aan het wiel klampte van de Fransman. Benoot soleerde naar de zege, zijn eerste bij de profs. Bardet werd op bijna driekwart minuut tweede, Van Aert reed naar een knappe derde plaats op 58 seconden. Pieter Serry sleepte nog een negende plaats uit de brand op 2:11 van de winnaar. Peter Sagan werd achtste.

Op de erelijst volgt Benoot de Pool Michal Kwiatkowski op. Benoot is na Philippe Gilbert in 2011 de tweede Belg op het palmares van deze wedstrijd. JKE/

Twitter bericht wordt geladen...