Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Slowaakse politie laat zeven verdachten vrij na moord op journalist

Vrijdagavond namen tienduizenden mensen in verschillende Slowaakse steden deel aan rouwdemonstraties voor Kuciak en zijn verloofde.Beeld AFP

Na de dubbele moord op een onderzoeksjournalist en zijn verloofde in Slowakije heeft de politie verschillende verdachten uit voorlopige hechtenis ontslagen. Minstens zeven mensen kwamen weer op vrije voeten, bevestigde de politie vandaag aan het Slowaakse persbureau TASR. 

De autoriteiten moesten hen binnen de 48 uur uit hechtenis ontslagen, indien er geen arrestatiebevel tegen hen werd uitgevaardigd. Meer commentaar wilde de politie niet kwijt. Volgens Slowaakse media gaat het om zeven Italianen, die in de marge van het moordonderzoek op journalist Jan Kuciak bij razzia's in Oost-Slowakije werden opgepakt.

De 27-jarige Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova werden zondagnacht levenloos in hun woning aangetroffen. Kuciak had onderzoekswerk verricht over de link tussen politiek en affairisme. Hij had daarbij mogelijk in de zogeheten Panama Papers banden tussen Italiaanse maffiaclans en Slowaakse politici en regeringsfunctionarissen ontdekt. 

Mensen steken massaal kaarsjes aan bij de foto van Jan Kuciak en zijn vriendin aan het parlementsgebouw in Slowakije.Beeld REUTERS

Een volgens de media opgepakte Italiaan zou naar verluidt als belangrijkste kopstuk van een vermoedelijk Italiaanse maffianetwerk in Slowakije voorkomen in de laatste, niet-afgewerkte reportage van de vermoorde journalist.
Vrijdagavond hadden tienduizenden mensen in verschillende Slowaakse steden aan rouwdemonstraties voor Kuciak en zijn verloofde deelgenomen. 

Vrijdagavond namen tienduizenden mensen in verschillende Slowaakse steden deel aan rouwdemonstraties voor Kuciak en zijn verloofde.Beeld AFP