Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Man schiet zichzelf dood bij Witte Huis, omgeving ontruimd

Ordediensten staan paraat bij Lafayette Park, tegenover het Witte Huis.Beeld AP

Het Witte Huis in Washington verkeerde opnieuw een tijd in 'lockdown' nadat een man zichzelf verwondde met een vuurwapen aan de noordkant van het gebouw. De man overleed aan zijn verwondingen, laat de politie weten.

De Secret Service, die instaat voor de bescherming van de president, meldde eerder al dat er geen andere slachtoffers vielen. De medische hulpdiensten bekommerden zich over de gewonde man, maar hij overleed ter plaatse.

Woordvoerster Cathy Milhoan van de Secret Service meldt volgens CNN dat het slachtoffer één schotwonde opliep en dat de veiligheidsdienst zelf geen schoten heeft gelost.

President Trump was niet aanwezig. Hij verblijft momenteel in West Palm Beach, in Florida. De president is op de hoogte gebracht van het incident, aldus de Amerikaanse zender CNN.

Ontruiming

De man vuurde op zichzelf toen hij tussen meer dan honderd mensen stond, vertellen ooggetuigen aan The Washington Post. Omstanders spurtten weg na de schoten, waarna de hulpdiensten aankwamen. Op videobeelden van fietser Florian Luhn is te zien hoe mensen wegliepen. 

De politie probeert nu de nabestaanden van de man op de hoogte te brengen. Inmiddels is zijn identiteit bekend gemaakt. Het gaat om de 26-jarige Cameron Ross Burgess uit Maylene, Alabama.

Twitter bericht wordt geladen...

In de Verenigde Staten is het debat over de wapenwetgeving opnieuw aangewakkerd na de schietpartij in een school in Florida, waarbij zeventien doden vielen. Trump maande de senatoren aan om snel werk te maken van maatregelen voor controle op wagens, zoals de minimumleeftijd van 21 jaar voor de aankoop van vuurwapens en munitie. 

Eerdere incidenten

Iets meer dan een week geleden ging het Witte Huis ook in 'lockdown' nadat een vrouw met haar wagen inreed op de slagbomen. Er vielen geen gewonden en de bestuurster werd gearresteerd.

Sinds het begin van Trumps ambtstermijn vonden nog pogingen plaats om het Witte Huis binnen te dringen. Zo kwam op 21 maart 2017 een vrouw met haar schoenveters vast te zitten toen ze over de omheining probeerde te klauteren.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.

Op 23 februari ramde een vrouw een slagboom.Beeld EPA