Van Biesen en Kitir strijken de plooien glad

In een gezamenlijke verklaring hebben Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) en Kamerfractieleider Meryame Kitir (SP.A) de plooien gladgestreken na het incident van gistermiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Van Biesen zei spijt te hebben van wat hij gisteren in de Kamer heeft gezegd en Kitir (SP.A) zei zijn uitleg te aanvaarden, maar was vooral blij dat ze nu samen de boodschap kunnen uitdragen dat racisme niet kan.

"Ik wil duidelijk zeggen dat ik spijt heb van de kwetsende en beschuldigende woorden van terugkeren naar Marokko binnen het kader van een redenering", zei een ietwat aangeslagen Luk Van Biesen. Ik heb spijt dat ik de indruk heb gegeven dat ik mevrouw Kitir en de Marokkaanse gemeenschap te kwetsen."

Gisteren had Van Biesen Kitir toegebeten dat ze misschien best naar Marokko kon terugkeren. Van Biesen herhaalde nog eens dat dergelijke woorden niet tot zijn woordenschat behoren. "Ik ben geen racist en zal nooit een racist worden."

"Racisme kan hier niet, kan nergens, maar zeker ook niet in het parlement. We hebben een voorbeeldfunctie", klonk het nog.

Incident gesloten, dus. "Ik ben blij dat Luk is ingegaan op de uitnodiging om een constructief gesprek te hebben en ik ben blij dat het probleem erkend is", zei Kitir. Ze is naar eigen zeggen vooral blij dat er een signaal wordt gegeven dat racisme niet kan, "niet in dit huis, en ook niet buiten dit huis". "Ik ben blij dat we er samen zijn uitgekomen door een dialoog te voeren, dat we samen een boodschap kunnen brengen dat we tegen racisme zijn, te alle tijde."

Het besef kwam dan toch

Gisteren had Van Biesen nog aangevoerd dat hij zijn uitspraak had gedaan in het kader van arbeidsmigratie, maar die uitleg klonk niet echt overtuigend. Na zijn gesprek met Kitir neemt hij nu ook van die uitleg afstand. "Terugkeren naar Marokko" is met andere woorden not done in geen enkele context.

Naar verluidt was Open VLD -voorzitter Gwendolyn Rutten gisteravond boos, ook nadat Van Biesen uitleg had gegeven in Terzake. Het besef dat hij inderdaad iets verkeerds had gezegd, leek er niet te komen.

Maar vandaag gaat Van Biesen dan toch enigszins met de billen bloot. Vanmorgen heeft hij met Kitir gebeld en vervolgens hebben ze het samen uitgepraat. Einde van een onverkwikkelijk incident.

Meest gelezen