ASSISEN. “Ik wilde Mathieu enkel pijn doen en wist zelfs niet dat ik hem 29 keer had gestoken”

In het Tongerse hof van assisen is vrijdag het proces van start gegaan met de 60-jarige Amsterdammer Robert Klok. Hij vermoordde op 6 april 2013 in Neeroeteren (Maaseik) zijn 54-jarige huurbaas Mathieu Henkens.

Klok was naar eigen zeggen gestresseerd, omdat hij dakloos dreigde te worden. Klok en slager Henkens hadden ook een verleden in de wietteelt. Het lichaam van Henkens vertoonde 29 messteken en een zestal hamerslagen aan het hoofd. Klok legde een eigenaardige verklaring af tijdens zijn ondervraging door voorzitter Michel Jordens. “Ik wist zelfs niet dat ik hem 29 keer heb gestoken. Ik was er verbaasd over, toen ik het achteraf hoorde. Ik heb Mathieu niet bewust gedood. Ik wil hem enkel pijn doen”, aldus Klok.

Meermaals keek hij Jordens met gefronste wenkbrauwen aan, omdat hij schijnbaar de vragen niet goed begreep. “Sinds ik in de gevangenis zit, praat ik weinig. Ik ben woorden kwijt. U moet dat begrijpen”, zei Klok.

De Nederlander, die enkele bizarre uitspraken deed, was zeer kwaad op zijn huurbaas geworden, omdat hij dakloos dreigde te worden. “Ik begrijp dat ik veroordeeld word, maar zeggen dat ik hem bewust heb gedood, dat klopt niet. Dat bezorgt me nog meer stress”, zei Klok, die al gestresseerd was geraakt toen hij vernam dat Henkens hem uit zijn studio wilde zetten.

“Ik wilde Mathieu enkel verminken”

“Als ik hem bewust had gedood, had ik veel dieper gestoken, hoor. Het was maar anderhalve centimeter diep”, zei Klok. Dat hij achteraf Henkens nog met een houten hamer op het hoofd mepte, was alleen om Mathieu stil te krijgen.

“Ik wilde Mathieu enkel verminken. Toen ik na de feiten uit het huis van Henkens vertrok, was hij ook nog niet dood. Ik wilde alleen dat Mathieu er voor de rest van zijn leven aan zou herinnerd worden wat hij mij wilde aandoen door mij dakloos te maken. Ik heb bewust met dat mes in zijn oog gestoken. Ik begrijp zelfs dat men mij voor deze fout levenslang zou geven, maar niet door te zeggen dat ik hem bewust gedood heb”, zei Robert Klok, die zo te kennen gaf dat hij wel kan leven met een schuldigverklaring voor het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen.

Klok had naar eigen zeggen meermaals geprobeerd zelfmoord te plegen door zijn polsen over te snijden, maar daar was hij niet toe in staat. Daarover was hij ook kwaad op zichzelf geweest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen