Direct naar artikelinhoud
Protest

"Francken zet mensen tegen elkaar op om beter te kunnen heersen"

Theo Francken.Beeld IVDE

Een twintigtal organisaties roept op morgen in Leuven te betogen tegen het asielbeleid van Theo Francken (N-VA). De aanleiding is een lezing die de staatssecretaris voor Asiel en Migratie de dag erna geeft aan de KU Leuven.

De betoging start omstreeks 17.30 uur aan het Martelarenplein, aan het station in Leuven. Onder meer het ABVV Vlaams-Brabant, Hart boven Hard Leuven, ACOD Cultuur, de vzw Vrede en PVDA Vlaams-Brabant steunen de betoging.

"Wij willen Francken laten horen dat in onze stad geen plaats is voor een politiek die de mensenrechten in vraag stelt, die A- en B-burgers creëert, die de mensen door racisme laat verdelen en die het middenveld monddood probeert te maken", luidt het. "Theo Francken tracht verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten om beter te kunnen heersen. Ten koste van de zwaksten in de samenleving."

Invallen in woningen

De organisaties kanten zich onder meer "tegen het wetsvoorstel om zomaar woningen te kunnen binnenvallen". "Dit is in strijd met de Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) dat de onschendbaarheid van de woning garandeert, behalve wanneer er een dreiging is voor de nationale veiligheid. Maar mensenrechten vormen voor Francken een obstakel dat aan de kant moet worden geschoven". 

De organisaties verwijzen hier naar het feit dat ook bij de omstreden uitwijzing onlangs van Soedanezen het EVRM niet gerespecteerd werd "omdat het risico op foltering niet geval per geval werd nagegaan". 

Eerdere betoging

Ook in oktober vorig jaar werd betoogd naar aanleiding van een lezing die Francken in Leuven gaf voor een studentenpubliek. Toen daagden 500 betogers op. 

Eerdere betoging
Beeld Photo News