Direct naar artikelinhoud
Politiek

Selectief citeren uit een rapport, bijkomende cijfers achter de hand houden: frustratie over Marghem groeit

Minister Marie Christine Marghem (MR).Beeld BELGA

Selectief citeren uit een rapport, bijkomende cijfers achter de hand houden, en wel omdat die haar schijnbaar slecht uitkomen. Binnen de meerderheid groeit de wrevel over het optreden van MR-minister Marie Christine Marghem.

"Ze rijdt een brokkenparcours", zegt CD&V-energiespecialist Leen Dierick. Haar N-VA-collega Bert Wollants heeft over "een vreemde bedoening" en ook bij Open Vld hebben ze het over "amateurisme". Het optreden van energieminister Marie-Christine Marghem (MR) irriteert hoe langer hoe meer haar Vlaamse coalitiepartners.

Afgelopen weekend bleek dat het sluiten van de kerncentrales zou leiden tot stijging van de CO2-uitstoot in de energiesector met 76 procent tegen 2025. Als er twee kerncentrales zouden openblijven, zoals N-VA wil, zou dat leiden tot een stijging van 30 procent. Het ging om cijfers die professor Johan Albrecht (UGent) de minister had voorgerekend. 

Voorbarig

Ondanks dat de tabellen al twee weken op het bureau van Marghem lagen, werden ze niet vrijgegeven aan het parlement. De minister noemde de cijfers "voorbarig". Bovendien is Albrecht "geen klimaatexpert", stelde ze. Daarom vroeg ze aan haar administratie om meer duidelijkheid te brengen. Dat rapport is nu ook klaar en wordt eerstdaags aan de regeringstop bezorgd.

N-VA ziet in de cijfers haar grote gelijk. "We zeggen al veel langer: de kernuitstap en het klimaat gaan zeer moeilijk samen", zegt Kamerlid Wollants. Volgens CD&V en Open Vld liggen de cijfers dan weer in de lijn van eerdere studies. "Dit verbaast ons niets", zegt Leen Dierick. "Nu hebben we concrete cijfers, maar eerdere studies lagen in dezelfde lijn. Alleen, door dat al dat gedoe worden die cijfers veel belangrijker dan ze zijn."

'We zeggen al veel langer: de kernuitstap en het klimaat gaan zeer moeilijk samen'
Bert Wollants, N-VA

In het zogenoemde Energiepact afgesloten tussen wordt ons energiebeleid voor de komende jaren vastgelegd. Hoewel in het federale regeerakkoord een kernuitstap in 2025 stond ingeschreven, dringt N-VA er nu op aan om toch nog 2 van de 6 centrales langer open te houden. Om het debat te objectiveren bestelde Marghem verschillende studies over de economische impact. 

15 euro

Twee weken geleden ontstond daar al ophef over. Marghem had in een interview gesteld dat de kernuitstap in 2025 elk huishouden jaarlijks 15 euro. De rapporten waarop ze zich baseerde werden pas nadien uitgedeeld aan het parlement. Het cijfer van Marghem stond er niet in, het bleek een eigen berekening op basis van informatie uit de rapporten. 

"Allemaal nogal ongelukkig", zegt N-VA'er Wollants. "En blijkbaar wil ze deze week in de commissie niet op vragen antwoorden  over het energiepact." CD&V'ster Leen Dierick vult aan: "Ballonnetjes oplaten helpt dit debat geen meter vooruit, waarom niet ineens in volle transparantie alle cijfers meegeven?"

Steun

Niemand van de meerderheid neemt het woord ontslag in de mond. Ook binnen MR krijgt ze nog altijd steun. "Ze doet haar job", zegt David Clarinval, MR-fractieleider. "Als het energiepact er nog niet is, dan komt dat niet door haar. Wel door het dwarsliggen van de N-VA." Toch is er ook bij de Franstalige liberalen wrevel over haar eigenzinnige optreden. "Ze doet niets anders dan haar tegenstander, de N-VA dus, telkens nieuwe kansen geven", zegt een bron.

Marghem is niet gediend van het beeld dat van haar wordt opgehangen. "Haal het maar niet in je hoofd dat ik cijfers bewust heb achtergehouden", zegt ze. "De cijfers van Albrecht waren niet meer dan een tabel met twee lijntjes. Meer studiewerk was nodig. Ik heb destijds alle pertinente info gegeven." 

'Haal het maar niet in je hoofd dat ik cijfers bewust heb achtergehouden'
Marie-Christine Marghem, MR

Pas afgelopen donderdag, nadat De Morgen had bericht over het uitblijven van de cijfers over de CO2-uitstoot, kregen de topministers en enkele Kamerleden die er een parlementaire vraag hadden gesteld, de cijfers toegestuurd. 

Premier Charles Michel (MR) heeft nu het energiedossier uit handen genomen van zijn partijgenote. Hij voert één-op-één-gesprekken met de topminister van de verschillende partijen, en overlegt met de sector. Volgens regeringsbronnen is de landing voor "binnenkort", maar niemand wil er ook een deadline op kleven.