Ouders dreigen met klacht tegen nieuw aanmeldingssysteem middelbare scholen: “We hadden liever gekampeerd”

© DAVID VAN HECKE

Honderden ouders en leerlingen blijven bij het nieuwe online aanmeldingssysteem in de kou staan. Tweelingen worden uit elkaar gehaald, kinderen grijpen naast hun school van eerste voorkeur, voor sommigen is zelfs helemaal geen plaats. De mensen zijn kwaad. “Onze schoolkeuze is géén loterij”, klinkt het. Ze stappen dan ook naar de rechter als er geen oplossing komt.

Tuly Salumu

Isha (11) is geslaagd voor de toelatingstest voetbal aan het Atheneum Voskenslaan. En toch zal het voetbaltalent er in september niet kunnen starten. Reden: het nieuwe centrale aanmeldingssysteem gaf hem een ticket voor een andere school. “Dit is een drama voor onze zoon”, zegt mama Elena Lievens. “Het Atheneum is de enige Gentse school die de studierichting seminarie voetbal aanbiedt. Toen Isha vrijdag hoorde dat hij géén ticket voor de school kreeg, is hij ingestort. Hij is die dag zelfs niet naar school gegaan, zo kapot was hij.”

Of neem Fiona (11). Het meisje gaf drie voorkeurscholen op, maar kreeg voor geen enkele school een ticket. Waar ze zal mogen starten volgend jaar? Niemand die het weet. “Ik heb de hele dag geweend”, zegt ze. “Ik had mijn zinnen gezet op Don Bosco Zwijnaarde omdat ik helemaal in het profiel van de school pas. Al mijn klasgenootjes gaan naar daar. Maar ik val uit de boot.”

“Onbegrijpelijk”

Het nieuwe aanmeldingssysteem maakt komaf met kampeertoestanden voor de schoolpoort. Toch kreeg het de voorbije dagen heel wat kritiek. 87 procent van de ouders kreeg hun eerste voorkeurschool, maar de andere 13 procent, zo’n 530 mensen, belandt op een wachtlijst. Daar hangen vaak persoonlijke drama’s aan vast. Kinderen die al van de kleuterklas in een bepaalde school les volgen, grijpen plots naast een ticket voor het middelbaar. Tweelingen die graag naar dezelfde school willen gaan, worden uiteen getrokken. De reacties op sociale media liegen er niet om.

“We hadden liever gekampeerd, dan heb je het tenminste zelf in de hand”, zeggen de ouders van de Facebookgroep De 13%. “De middelbare schoolkeuze van onze kinderen is géén loterij. Als er geen oplossing komt, dienen we een klacht in.”

Vooral de willekeur van het systeem steekt. “Er zijn een pak mensen die het Atheneum pas als tweede of derde schoolkeuze hebben opgegeven en toch een ticket hebben gekregen”, zegt Lievens. “En wij, die de school als eerste keuze opgaven, grijpen ernaast. En ruilen mag niet. Onbegrijpelijk.”

Vraagtekens

Ook de scholen zitten met serieuze vraagtekens. Sint-Bavo bijvoorbeeld weet nog niet of het volgend jaar opnieuw aan het systeem zal meedoen.

Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) begrijpt de ontgoocheling van de mensen. Samen met Antwerpen is Gent de eerste stad die dit systeem voor het middelbaar onderwijs invoert. “Sowieso is een grondige analyse nodig. Maar het is de Vlaamse wetgeving die de criteria van dit systeem vastlegt. Er is een capaciteitsprobleem en wij, de Stad, hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Hadden we dat niet gedaan, dan was er op meer dan tien scholen gekampeerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen