Direct naar artikelinhoud
Ankara

Turkse politie slaat protest in aanleiding van Wereldvrouwendag neer

Volgens het vrouwenplatform Ankara, dat het protest had georganiseerd, werden 18 vrouwenactivisten tijdelijk opgepakt.Beeld AFP

Enkele dagen voor de Wereldvrouwendag heeft de Turkse politie een demonstratie in de hoofdstad Ankara uit elkaar geslagen. De ordediensten vuurden rubberen kogels en traangas af, toen een groep vrouwen een verklaring wilde voorlezen. 

Volgens het vrouwenplatform Ankara, dat het protest had georganiseerd, werden achttien vrouwenactivisten tijdelijk opgepakt. Ze zijn intussen weer op vrije voeten. "De strijd van de vrouwen kan niet tegengehouden worden. Lange leve 8 maart", deelde het platform op haar Facebook-pagina mee.

Voor de Wereldvrouwendag op 8 maart hebben vrouwenorganisaties in Turkije demonstraties aangekondigd. Donderdagavond is er ook een protestmars gepland in de centrale winkelstraat Istiklal in Istanboel. 

De voorbije jaren hadden de demonstranten onder andere het beleid van de islamitisch-conservatieve AKP-regering op de korrel genomen. Vooral de uitspraken van president Recep Tayyip Erdogan over de rol van de vrouw veroorzaken vaak beroering. De president had de Turkse vrouwen onlangs nog aanbevolen minstens drie kinderen op de wereld te zetten en geboortepreventie als "verraad" omschreven.

Geweld tegen vrouwen is een belangrijk thema bij de protesten. Alleen al in 2017 werden in het land volgens de ngo 'Wij zullen vrouwenmoorden stoppen' 338 vrouwen om het leven gebracht. Volgens de ngo worden die moorden meestal gepleegd door ex-partners of echtgenoten.