Direct naar artikelinhoud
Fossiel

Wetenschappers onthullen "extreem zeldzaam" kuikenfossiel

Het vogeltje leefde 127 miljoen jaar geleden en verschilt niet veel van hoe vogels er nu uitzien.Beeld Nature/Raul Martin

Wetenschappers hebben een van de kleinste vogelfossielen ooit onthuld. Dat schrijft BBC. Het vogeltje leefde 127 miljoen jaar geleden, toen er nog dinosauriërs rondliepen op deze planeet. Dat een kuikenfossiel uit die periode wordt gevonden, is hoogst uitzonderlijk.

Het fossiel werd al jaren geleden gevonden in de Las Hoyas-site in Spanje. Omdat er toen niet genoeg onderzoekstechnologie voorhanden was, konden paleontologen de 127 miljoen jaar oude vogel niet terdege analyseren. 

Onderzoekers van het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zweden en de Verenigde Staten hebben nu de botten van het fossiel bestudeerd aan de hand van hoogstaande technologie.

Daaruit blijkt onder meer dat het beestje iets kleiner was dan de gemiddelde pink, en het amper 10 gram woog. Omdat het geen lang leven beschoren was, biedt het fossiel een unieke inkijk in een cruciaal stadium van de ontwikkeling. De onderzoekers ontdekten ook dat het kuiken waarschijnlijk niet kon vliegen, omdat zijn botten nog niet voldoende waren ontwikkeld.

'Het is ongelooflijk om te zien dat veel van de kenmerken die vogels nu hebben, al meer dan een miljoen jaar geleden waren ontwikkeld'
Luis Chiappe, LA Museum of Natural History

Volgens de wetenschappers biedt het fossiel een belangrijke inkijk in het leven van lang uitgestorven vogels. “Het is ongelooflijk om te zien dat veel van de kenmerken die vogels nu hebben, al meer dan een miljoen jaar geleden waren ontwikkeld”, aldus Luis Chiappe van het LA Museum of Natural History. Het volledige onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.