Hoe fastfood eten ook je mentale gezondheid schaadt
En puntzak frietjes hier, een pizza daar. Het is snel gebeurd. We weten allemaal dat dit onze fysieke gezondheid niet bepaald ten goede komt, maar volgens een studie is drie keer per week fastfood eten ook slecht voor de mentale gezondheid.
De studie die werd uitgevoerd door Lina Begdache, assistent professor gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Binghamton, onderzocht het effect van minstens drie keer per week fastfood eten op het brein bij een groep jongeren onder de dertig. Ze ontdekte dat wie vaker ongezond eet, meer last heeft van mentale problemen zoals depressies en angsten. Ook zij die minstens drie keer per week vlees eten, hadden vaker last van mentale problemen.
Verzadigde en transvetten, die massaal in fastfood zitten, worden al langer gekoppeld aan mentale problemen. Toch vertelt Begdache dat er nog extra onderzoek nodig is om te achterhalen wat net de exacte oorzaak hiervan is. “Voorlopig kunnen we het een alleen maar aan het andere koppelen.”
Het is overigens niet de eerste keer dat eten gelinkt wordt aan mentale gezondheid. Spaanse wetenschappers ontdekten vorig jaar dat wie genoeg fruit en groenten eet, minder kans loopt om depressief te worden. Aan dat onderzoek namen meer dan 15.000 mensen deel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Benzine, diesel of elektrisch: wat is de goedkoopste brandstof?
-
HLN Shop
Smakelijk eten voor een (h)eerlijke prijs: deze vier scherp geprijsde kookboeken tik je nu op de kop
Wil je je gasten trakteren op een heerlijke paasbrunch? Of heb je deze vakantie gewoon eindelijk tijd om terug meer ‘homemade’ aan je maaltijden toe te voegen in plaats van het noodgedwongen ‘kant-en-klaar’? Een kookboek komt dan wellicht goed van pas. HLN Shop ging op koopjesjacht en kwam terug met vier smakelijke titels voor een klein(er) prijsje. -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
-
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
-
HLN Shop
SOS onkruid: hoe pak je het snel en eenvoudig aan? Met deze vijf toestellen is je tuin klaar voor de lente
Om van je buitenruimte opnieuw een paradijselijke place to be te maken, steek je best zo snel mogelijk de handen uit de mouwen. Dit hoeft evenwel niet het einde van je ontspannen weekendjes in te luiden: met het juiste gereedschap zie je meteen resultaat, zónder je uit de naad te moeten werken. HLN Shop stipt een handvol hulpmiddelen aan waarmee het onderhoud van je hof kinderspel wordt. -
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
-
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
Samen genieten van een heerlijk diner: that’s amore. En de beroemdste tortelduifjes uit de filmgeschiedenis, Lady en de Vagebond, wisten al dat liefde door de maag gaat. Smul samen van deze Italiaanse gehaktballetjes en laat de passie oplaaien. -
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
Dat kalkoen op het kerstmenu thuishoort, is een traditie die we graag in ere houden. Gevuld met krokante pancetta, champignons en geurige kruiden is dit een smakelijk én dankbaar hoofdgerecht. Net zoals we weer mooie momenten aan tafel beleven met wie we graag zien, genieten we ook samen van een rijkelijke maaltijd. -
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFranky Verdickt
piet devlieger
Anoniem
Han Johnny
vicky vanderweyen