Rutten spaart Van Biesen na incident met Kitir

Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) heeft in zijn uitval naar SP.A-collega Meryame Kitir een fout gemaakt die niet voor herhaling vatbaar is. Dat laat Gwendolyn Rutten weten in een korte reactie op het incident. "Fouten erkennen en eruit leren, is een belangrijk proces", aldus Rutten.

"Luk heeft zijn fout ingezien en hij heeft zijn excuses aangeboden aan Meryame en aan iedereen die hij gekwetst heef", klinkt het in een persbericht. "Hij weet dat dit niet voor herhaling vatbaar is: niet als mens, niet als volksvertegenwoordiger en zeker niet als liberaal. Open VLD is een partij waar niet je afkomst, maar je toekomst telt. Liberale volksvertegenwoordigers dragen waarden als openheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Altijd en overal."

"Fouten erkennen en eruit leren, is een belangrijk proces", vervolgt Rutten.  "Luk en Meryame hebben samen het incident gesloten. Maar het debat over racisme, diversiteit en samenleven is allerminst ten einde. Dat is ook de conclusie van een uitgebreide reflectie met al onze parlementsleden en ministers".

Rutten staat er ook op Kitir expliciet te bedanken voor de aanpak van het incident. Beide Kamerleden kwamen vanmorgen samen om Van Biesens uitval te bespreken. Achteraf gaven ze een gezamenlijke persconferentie. "Dat politici over de partijgrenzen heen dit samen kunnen uitpraten, toont wat de waarden van onze democratie zijn."

Meest gelezen