Elke Belg kan jodiumtabletten afhalen

© belga

© blg

thumbnail: null
thumbnail:

Iedereen die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale woont, mag vanaf morgen bij de apotheek jodiumtabletten afhalen.

Yves Delepeleire

De federale regering stelt morgen een nieuw nucleair noodplan voor. Elke Belg zal voortaan gratis jodiumtabletten in zijn apotheek kunnen afhalen. Apotheken over het hele land zijn bevoorraad. Dat nieuws lekte vandaag al uit.

Een van de gevaren bij een kernramp is het vrijkomen van radioactief jodium. Dat kan schildklierkanker veroorzaken. Jodiumtabletten kunnen schildklierkanker voorkomen wanneer ze preventief worden ingenomen.

Iedereen die binnen een straal van 20 kilometer van een kernreactor of nucleaire installatie woont, kon al langer jodiumpillen bij de apotheek afhalen. De Hoge Gezondheidsraad vroeg om die perimeter uit te breiden tot 100 kilometer. De regering heeft dat advies gevolgd. Daarmee is de facto heel het land beschermd, op Antoing in Henegouwen na.

Elke Belg kan dus vanaf morgen bij de apotheek gratis jodiumtabletten halen. Al wordt dat niet aan iedereen ook actief aangeraden. Iedereen die binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale woont, een nucleaire risicozone, krijgt het advies om de pillen in huis te nemen. Daarnaast wordt het ook aangeraden aan jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, die verder dan 20 kilometer van een nucleaire site wonen.