© Joren De Weerdt

Mama van twee kindjes sterft aan CO-vergiftiging: "Wat is er vreselijker dan dit?"

Een 29-jarige vrouw is gisteren om het leven gekomen door een CO-intoxicatie. De vrouw werd door een vriendin aangetroffen in de badkamer. Er werd nog getracht om het slachtoffer te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. Het parket onderzoekt nu de oorzaak van de intoxicatie.

Theo Derkinderen

De 29-jarige vrouw was gisteren in de late namiddag in de badkamer van haar woning in de Lisperstraat. Daar raakte ze bevangen door giftige CO-dampen. Het slachtoffer verloor het bewustzijn.

Een van haar kindjes en het kindje van een vriendin waren op dat ogenblik elders in de woning aanwezig. Zij waren zich van geen kwaad bewust. Uiteindelijk vond een vriendin van het slachtoffer het vreemd dat de vrouw heel lang in de badkamer bleef, en ging een kijkje nemen. De vrouw trof er haar vriendin levenloos aan.

Een ziekenwagen en MUG-team snelden ter plaatse en probeerden het slachtoffer nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat voor de jonge mama.

“Het gerechtelijk labo en de wetsdokter kwamen in de loop van de avond ter plaatse voor een grondig onderzoek naar de juiste omstandigheden van het voorval. Alles wijst in de richting van een koolstofmonoxidevergiftiging”, bevestigde Peter Peereboom van het Antwerpse parket, afdeling Mechelen, gisterenavond het nieuws.

In de badkamer zou een boiler aanwezig zijn geweest. Mogelijk heeft dat toestel het drama veroorzaakt. Het verdere onderzoek zal dat evenwel moeten duidelijk maken.

De vriendin die het lichaam van het slachtoffer ontdekte en de twee kinderen die aanwezig waren in de woning werden voor een controle naar het ziekenhuis overgebracht. Zij bleken geen CO-vergiftiging te hebben. Het tweede kindje van de 29-jarige vrouw was naar verluidt niet thuis. Het zou nog in een kindercrèche geweest zijn.

“Iets vreselijks gebeurd”

Alle slachtoffers werden door de politie opgevangen. “We wisten heel snel dat er iets vreselijks was gebeurd. We zagen de politie, brandweer en ziekenwagen op straat staan en zagen de kinderen en nog een vrouw wenen. Maar we wisten niet wat er zich precies had afgespeeld”, vertellen omwonenden van het rijhuis in de Lisperstraat. “Wat is er vreselijker dan kindjes die hun mama verliezen? En dan mogen we al gelukkig zijn dat de kindjes zich ook niet in de badkamer bevonden.”

De hulpdiensten blijven intussen waarschuwen voor de gevaren van CO. “Het is belangrijk om alle verwarmingstoestellen regelmatig te laten controleren en om ook na te gaan of er voldoende verluchting is”, zegt brandweerkapitein Bart Stroobants van hulpverleningszone Rivierenland. “De rookgassen die vrijkomen bij een verbranding mogen niet blijven hangen in de ruimte. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat mensen waakzaam blijven voor de symptomen van een CO-vergiftiging. Die lijken een beetje op griepsymptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Als die symptomen voorkomen in een ruimte waar mogelijk rookgassen hangen, dan is de kans reëel dat het om een CO-intoxicatie gaat. Dan is het belangrijk om alles goed te verluchten en zelfs de hulpdiensten te verwittigen.”