© Sint-Augustinusinstituut Bree

Opleiding kinderbegeleider op de werkvloer duaal leren succesvol gestart

Het Sint-Augustinusinstituut van Bree is op 1 september 2017 in het proefproject ‘duaal leren kinderbegeleider’ (7de specialisatiejaar) gestapt. Het gaat om een volwaardige opleiding naast het traditionele voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat vaardigheden bij duaal leren voor het grootste deel (minimaal 60 %) op de werkvloer worden verworven. De combinatie van een zeer praktische opleiding op de werkvloer en daarnaast schoolse ondersteuning werkt!

Sint-Augustinusinstituut Bree

Onderwijs én arbeidsveld bundelen de krachten

Duaal leren slaat een brug tussen onderwijs en de arbeidswereld. Instellingen, bedrijven, jongeren en scholen zullen hiervan ongetwijfeld de vruchten plukken. De arbeidsmarkt zoekt naar professioneel goed opgeleide kinderbegeleiders en kan hier dankzij duaal leren als volwaardige partner verantwoordelijkheid voor opnemen. Zowel voor de school als voor de werkplek is dit een win-win situatie: de school ervaart de winst van een langdurige diepgaande vorming op de werkvloer, de werkplek wordt door school extra uitgedaagd in z’n engagement voor het leerproces van de leerling en kan hierin rekenen op de expertise van de trajectbegeleider.

Bovendien kunnen jongeren door duaal leren de competenties eigen aan hun toekomstig beroep voor het grootste deel in ‘de echte dagelijkse praktijk’ leren en inoefenen. Zo kunnen zij een positieve, bewuste keuze maken voor hun toekomst.

Organisaties engageren zich

Eind februari hebben 8 leerlingen van het Sint-Augustinusinstituut het traject ‘kinderbegeleider bij baby’s en peuters’ afgerond. Gedurende 5 maanden hebben zij een voltijdse arbeidsovereenkomst gehad bij een groepsopvang. Vanaf 12 maart start dan het tweede deel van hun opleiding, met name het traject ’kinderbegeleider schoolgaande kinderen’ in de buitenschoolse opvang.

Dankzij 7 groepsopvangen, verspreid over de provincie Limburg, konden 8 leerlingen instappen in duaal leren. Bij Villa Vrolijk in Kaulille mocht een leerling de allereerste Limburgse arbeidsovereenkomst duaal leren kinderbegeleider ondertekenen. De kinderopvang van de stad Bree en de stad Maaseik, de Hummeltjes in Hasselt (2 contracten) en Familia van Genk boden zelfs een werkplek in de groepsopvang én in de buitenschoolse opvang aan. Ook de Speelboom in Houthalen, één van de zes kinderdagverblijven van Familiehulp, gaf de kans aan een leerling om in te stappen. De Daltoncrèche in Hasselt bood op de valreep het achtste contract aan.

Met dit nieuwe initiatief kan het onderwijs duidelijk nog beter worden afgestemd op de verwachtingen van de arbeidsmarkt, zodat afgestudeerden gemakkelijker werk vinden en onmiddellijk inzetbaar zijn. Een onbetwistbare win-win-win situatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer