Direct naar artikelinhoud
WO II

Wrak van Amerikaans vliegdekschip uit Tweede Wereldoorlog na 76 jaar gevonden

Het wrak van de USS Lexington ligt op 3.000 meter diepte in de Koraalzee.Beeld AFP

Het wrak van het Amerikaanse vliegdekschip USS Lexington, dat bijna 76 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken werd gebracht, is teruggevonden in de Koraalzee. Het zoekteam staat onder leiding van Paul Allen, een van de mede-oprichters van Microsoft.

Het vliegdekschip USS Lexington hielp de opmars van Japan in de Stille Oceaan te stuiten. Tijdens de Slag in de Koraalzee in 1942 werd het schip geraakt door twee torpedo's en twee bommen. Een ander Amerikaans schip deed het enkele dagen later opzettelijk zinken, om te vermijden dat het in vijandige handen kwam.

Tijdens de slag lieten 216 bemanningsleden het leven, 2.735 andere opvarenden konden tijdig geëvacueerd worden. Het scheepswrak wordt beschouwd als een oorlogsgraf en wordt daarom niet geborgen. De locatie van de Lexington – zo'n 800 kilometer ten noordoosten van de Australische kust – was bekend, maar door de diepte van drie kilometer werd het vliegdekschip nadat het gezonken was nooit meer gezien.

Een onderwaterdrone maakte beelden van luchtafweerkanonnen en van enkele van de 35 vliegtuigen op het schip, waaronder de torpedojager Douglas TBD Devastator en het jachtvliegtuig Grumman F4F Wildcat. Het schip en de vliegtuigen waren nog in opmerkelijk goede staat. Op een van de gevechtsvliegtuigen prijkte het tekenfilmfiguurtje Felix de Kat, samen met vier Japanse miniatuurvlaggetjes.

Hoofd van zoekteam is Microsoft-mede-oprichter Paul Allen
Beeld AFP

Admiraal Harry Harris, hoofd van het US Pacific Command, prees de ontdekking. "Als zoon van een overlevende van de USS Lexington, feliciteer ik Paul Allen en de expeditieploeg voor het vinden van het vliegdekschip", reageerde hij vandaag.

Vorig jaar ontdekte Allens bedrijf Vulcan ook al het wrak van de USS Indianapolis, gezonken in juli 1945. Het vond nog andere schepen, waaronder een Japans oorlogsschip, de Musashi, en een Italiaans marineschip, Artigliere, beide uit dezelfde periode.

Hoofd van zoekteam is Microsoft-mede-oprichter Paul Allen
Beeld AFP
Hoofd van zoekteam is Microsoft-mede-oprichter Paul Allen
Beeld AFP