Geen stormloop op jodiumtabletten

© JEFFREY GAENS

Vanaf vandaag kon elke Belg terecht bij zijn apotheker voor jodiumtabletten. Een stormloop veroorzaakte dat evenwel niet, meldt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

km

In geval van een nucleaire ramp moet de inname van jodiumpillen beletten dat mensen schildklierkanker zouden krijgen. Alle inwoners van een nucleaire risicozone, bijvoorbeeld in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrales, zouden die pillen in huis moeten hebben.

In de rest van het land geldt de aanbeveling voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en verantwoordelijken van crèches, scholen en dergelijke. Maar de apothekers zullen de tabletten ook geven aan mensen die niet tot die doelgroepen behoren.

Wel degelijk vraag

‘Er stonden geen rijen aan de apotheken vanochtend’, zegt APB-voorzitter Lieven Zwaenepoel. ‘Er is absoluut geen stormloop of paniek, maar er is wel degelijk vraag.’ Volgens Zwaenepoel moet de doelgroep nog eens duidelijk herhaald worden. ‘Het leeft. De mensen komen naar de apotheek met vragen over de jodiumtabletten, maar vaak hebben ze de boodschap niet goed begrepen.’ Hij zegt bijvoorbeeld dat 40-plussers niet echt tot de doelgroep behoren (tenzij rond de kerncentrales) en dat de pillen enkel bij een nucleaire ramp ingenomen moeten worden.

Arts contacteren

Voor 40-plussers geldt het advies dat ze best eerst hun arts contacteren. Jodiumtabletten verzadigen de schildklier en dat is voor deze leeftijdscategorie minder aangewezen. Het risico op schildklierkanker verkleint immers naarmate de leeftijd en bij personen ouder dan 40 is de werking van de schildklier vaak ontregeld. Kortom het risico op ongewenste bijwerkingen is dan hoger.

De uitbreiding van de verspreiding van de jodiumpillen naar het hele land is een onderdeel van het nieuwe nucleaire noodplan.