Hoe moet je jodiumtabletten precies gebruiken? Deze apotheker legt het uit

Vanaf vandaag kan elke Belg terecht bij zijn apotheker voor jodiumtabletten. De verspreiding van de tabletten naar het hele land is onderdeel van het nieuwe nucleaire noodplan. Maar hoe moet je die jodiumtabletten nu precies gebruiken? Wij gingen langs bij Remopharma in Kallo voor een woordje uitleg van apotheker Pieter Leys.

In geval van een nucleaire ramp moet de inname van jodiumpillen beletten dat mensen schildklierkanker zouden krijgen. Alle inwoners van een nucleaire risicozone, bijvoorbeeld in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrales, zouden die pillen in huis moeten hebben.

In de rest van het land geldt de aanbeveling voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en verantwoordelijken van crèches, scholen en dergelijke. Maar de apothekers zullen de tabletten ook geven aan mensen die niet tot de doelgroepen behoren.

Geen paniek

“Er stonden geen rijen aan de apotheken dinsdagochtend”, zegt de voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) Lieven Zwaenepoel. “Er is geen paniek, maar er is wel degelijk vraag”, vervolgt hij.

Volgens Zwaenepoel moet de doelgroep nog eens duidelijk herhaald worden. “Het leeft. De mensen komen naar de apotheek met vragen over de jodiumtabletten, maar vaak hebben ze de boodschap niet goed begrepen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER