© Stad Antwerpen

Zal Antwerpen er in de toekomst zo groen uit zien?

De Antwerpse binnenstad als een groene zone met meer bomen dan gebouwen, ruwe rotspartijen in de noordelijke stadsdeel en een strand in het zuiden. Auto’s zijn er niet te bespeuren, enkel blije mensen die zich te voet of op een tweewieler voortbewegen. Zo wordt het historische stadscentrum afgebeeld op een opvallende tekening in de brochure van Antwerpen Autovrij.

JoRo

Het gaat uiteraard om een ludieke en speelse weergave van de stad, maar criticasters die vinden dat het stadsbestuur een te weinig groen en te autovriendelijk beleid voert zullen mogelijk toch de wenkbrauwen fronsen.

Of is dit toch het ideaalbeeld van Antwerpen dat deze meerderheid voor ogen heeft? “Uiteraard willen we de stad liever nog groener zien, maar we zitten gevangen tussen droom en realiteit”, zo klinkt het op het kabinet van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Er zijn gewoonweg veel straten waar verkeer moet langskomen en de realiteit is dat we niet overal bomen kunnen zetten.”

Wat het stadsbestuur wel beoogt met dit kleurrijke plannetje is Antwerpen op een aparte manier in de kijker te zetten. “Het opzet van Antwerpen Autovrij is om eens met z’n allen te reflecteren over de manier waarop we ons in de stad verplaatsen”, zegt Maarten Vanderhenst, woordvoerder van schepen Kennis.

“We zullen nooit zeggen dat we de wagen volledig uit de straten willen bannen. We willen de mensen de keuze laten”, zo luidt de filosofie van dit stadsbestuur. “Wat we wél willen bereiken is dat de Antwerpenaar er over gaat nadenken of de wagen voor elke verplaatsing wel het beste vervoersmiddel is. Elke reis kan mogelijk op een efficiëntere manier gebeuren dan met de auto.”

Antwerpen Autovrij vindt zondag plaats van 10 tot 18 uur. In het hele gebied binnen de Leien zal dan geen gemotoriseerd vervoer worden toegelaten. Meer info: www.antwerpenautovrij.be

© koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER