ASSISEN. “Ik heb het gedaan, Mathieu heeft mijn leven kapot gemaakt”

© BELGA

Voor het hof van assisen in Tongeren deden de politiemensen van de zone Maasland en de federale gerechtelijke politie Limburg vrijdagnamiddag het onderzoek naar de moord op Mathieu Henkens vlotjes uit de doeken. Aanvankelijk werd Amsterdammer Robert Klok in april 2013 als getuige gehoord. Maar verscheidene getuigen wezen huurder Robert Klok aan als mogelijke verdachte.

In de laatste twee weken voor de feiten waren er twee incidenten tussen Henkens en Klok. In 2011 was Henkens, zelf geen onbekende voor het gerecht, al slachtoffer van een moordpoging.

De speurders hadden wel wat om handen om het alibi van Klok te controleren. Hij had op 6 april 2013, de dag van de moord, immers rond 9 uur de bus naar Maaseik genomen. Daar was hij gaan winkelen en een koffie gaan drinken. Dan trok hij terug naar Neeroeteren om zijn inkopen in zijn studio af te zetten. Twee boswachters controleerden hem in het natuurgebied Bergerven aan de Kapel van de Weerstand in Rotem (Dilsen-Stokkem). Ze vonden dat hij er wat zenuwachtig uitzag. Hij was naar eigen zeggen op weg naar een fietsenhandel in Rotem om te gaan solliciteren. Daarna nam hij de bus naar Genk waar hij iets in een brasserie ging eten. Het hele tijdsverloop kon gestaafd worden met camerabeelden, foto’s, de busritten en de verklaringen van de boswachters.

Aan Alexander Govaers van de politie Maasland bekende Klok op 9 april 2013 dat hij Henkens gedood had. Sindsdien werd hij niet meer als getuige, maar als dader beschouwd. “Ik heb het gedaan. Mathieu Henkens heeft mijn leven kapot gemaakt”, zei Klok aan de politieman in Maaseik. De politieman, die deze uitspraak voor de camera in het verhoorlokaal liet herhalen, was compleet verrast door deze bekentenis.

Tijdens zijn ondervraging verklaarde Klok vrijdag dat hij Henkens niet bewust gedood had. Naar eigen zeggen wilde hij Henkens alleen verminken. Het lichaam van het slachtoffer vertoonde echter 29 messteken en hamerslagen op het hoofd.

Maandag gaat het getuigenverhoor in Tongeren verder. Dan komt onder meer de onderzoeksrechter aan het woord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen