Prins Laurent mag zich openlijk verdedigen in parlement

© BELGA

Prins Laurent mag zich in het openbaar verdedigen tegen zijn sanctie. Dat heeft de conferentie van de voorzitters van de Kamer beslist.

Jorn Van Thillo

De advocaat van prins Laurent, Laurent Arnauts, had aan de voorzitter van de Kamer gevraagd dat de prins zich publiek mag verdedigen tegen zijn dreigende sanctie. Het gaat om een verlies van dotatie van 46.200 euro (op 308.000 euro per jaar), het gevolg van de aanwezigheid van de prins op de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger.

De conferentie van voorzitters heeft de knoop nu doorgehakt: de prins mag zich in een openbare zitting in de Kamer komen verdedigen tegen de geplande inhouding van een deel van zijn dotatie. Daarna zullen de Kamerleden achter gesloten deuren overleggen. De Kamer moet officieel nog de sanctie, een voorstel van de regering, goedkeuren.

De fractieleiders waren eerder al overeengekomen een ad hoc-commissie op te richten waarin de prins of zijn advocaat zich zou mogen verdedigen. Die zal bestaan uit dertien leden met spreekrecht, met Kamervoorzitter Siegfried Bracke zelf als voorzitter. Wanneer de eerste vergadering plaatsvindt, ligt nog niet vast. De samenstelling gebeurt donderdag in de plenaire vergadering.

Koninklijke primeur

De kans is echter klein dat de prins zijn verdediging zelf zal voeren. Waarschijnlijk zal zijn advocaat hem vertegenwoordigen.

Het is de bedoeling dat het verslag van de zitting drie dagen voor de plenaire vergadering waarop de finale beslissing valt voor alle parlementsleden ter beschikking wordt gesteld. Tijdens die plenaire vergadering, die openbaar zal zijn, krijgt elke groep twee minuten spreektijd, dus ook de kleinere partijen met minder dan vijf vertegenwoordigers. De stemming zal daarentegen opnieuw geheim zijn.

Het gaat om een koninklijke primeur. De mogelijke sanctionering van leden van het koningshuis die een dotatie krijgen, is een gevolg van de zesde staatshervorming.