© Belga

Belgische handbikers veroveren brons op Paralympics

Handbikers Jean-François Deberg (H3), Christophe Hindricq (H2) en Jonas Van de Steene (H4) hebben vrijdag hun beoogde medaille binnengehaald in de aflossing op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze werden derde achter de Italiaanse en Amerikaanse favorieten.

In 34:02 moesten ze na 22,5 kilometer alleen de topfavorieten Italië (32:34) en de Verenigde Staten (34:02) laten voorgaan.Hoewel de competitie openstond voor gemengde teams, namen er uitsluitend mannen deel.

Het trio greep donderdag op de individuele wegrit net naast de medailles. Deberg, Hindricq en Van de Steene waren dan ook extra gemotiveerd om een podiumplaats te veroveren. "Dit is niet te beschrijven. Hier droom je van", stelde Van de Steene (29). "We wisten dat dit mogelijk was, als alles in de plooi valt. En dat was het geval vandaag. We hadden een eindsprint in gedachten met de Zwitsers en de Oostenrijkers, het is een verrassing dat we het verschil met hen konden maken. Nu ga ik genieten met vrienden en familie."

Vorig jaar strandden de Belgen op het WK nog op de vierde plaats. "Ik realiseer me nog niet helemaal wat we gepresteerd hebben, dat zal later nog komen", aldus Deberg (34). "Ik wil heel graag voortgaan met dit project, maar het wordt moeilijk om in België een goede handbiker te vinden in de categorie H2."

Hindricq reed in Rio immers zijn laatste race. "Jonas is niet echt content dat ik het voor bekeken houd, we schieten heel goed met elkaar op. Maar ik doe dit al 16 jaar, het is tijd om ermee op te houden", stelde de 51-jarige Hindricq. "Gisteren waren we wat ontgoocheld met onze resultaten, want we zijn in vorm. Vandaag moest het dan ook gebeuren, anders zouden we vanavond al het vliegtuig richting België genomen hebben."

De Belgische delegatie zit nu aan negen medailles: vier keer goud, drie keer zilver en twee keer brons. Eerder veroverden tafeltennissers Laurens Devos en Florian Van Acker en rolstoelsprinter Peter Genyn goud, dressuurruitster Michèle George één keer goud en één keer zilver, wielrenner Kris Bosmans en rolstoelatlete Marieke Vervoort zilver en rolstoeltennisser Joachim Gérard brons.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen