Videospeler inladen...

PANO - België gokparadijs: "Ik probeer te stoppen, maar overal zie je gokreclame"

Het aantal gokverslaafden in ons land neemt toe en ook jongeren gokken. 1 op de 3 tieners heeft het laatste jaar gegokt, hoewel gokken pas wettelijk mag vanaf 18 jaar. Niet zo verwonderlijk, want gokken en gokreclame is vandaag alom tegenwoordig. "Pano" duikt vanavond in de wereld van het online gokken.

Videospeler inladen...

Ex-gokverslaafde Joeri (37) is ervaringsdeskundige. "Ik was 11 jaar toen ik een eerste keer een kraslotje kocht." En hij is niet alleen. Yannick is 23 en worstelt al jaren met een gokverslaving: "Ik probeer te stoppen maar als je naar een voetbalwedstrijd kijkt, zie je vijf reclamespots voor goksites na elkaar met bonussen tot 250 euro." Gokken is vandaag overal: in de krantenwinkel, in het straatbeeld, op televisie en online.

Alles wijst erop dat het aantal gokverslaafden alleen maar zal toenemen. Psychiater Hendrik Peuskens ziet het aantal aanmeldingen in zijn praktijk stijgen. "Uit recent onderzoek weten we dat 33 procent van de jongeren het laatste jaar gegokt heeft", zegt Dimitri Das, de enige preventiewerker rond gokverslaving in ons land. Een rondvraag in de klas waar Dimitri preventie geeft, bewijst het. Wettelijk mag het pas vanaf 18, maar tieners kennen de weg.

Videospeler inladen...

Wie uiteindelijk verslaafd raakt, is vaak te beschaamd om hulp te zoeken. En wie hulp zoekt, botst op een muur. Er zijn maar vier centra gespecialiseerd in gokverslaving. Zij zijn niet in staat om de slachtoffers op te vangen van een sector die exponentieel groeit en goed is voor een jaaromzet van minstens 5,5 miljard euro.

Wat met het beleid? Moet alles zomaar kunnen? "Pano" stelt zelfs vast dat enkele vakantieparken in België een kinderspeelhal hebben waar de allerkleinsten kunnen spelen met gokelementen die lijken op roulette en jackpot. "Verwerpelijk dat dit bestaat", stelt Marijs Geirnaert van VAD, het Vlaams expertisecentrum voor alcohol-, drugs- en zogenoemde "gedragsgebonden" verslavingen, zoals gokken, gamen en internet.

Videospeler inladen...

De Kansspelcommissie moet de sector reguleren en controleren, maar ook de spelers beschermen. Maar daar heeft het de mensen en de middelen niet voor. "We roeien met de riemen die we hebben", zegt directeur Peter Naessens. Hij pleit voor duidelijke regels voor online gokken. Die laten al acht jaar op zich wachten. Volgens de Nationale Loterij is gokverslaving geen probleem. "Maar hun aanbod verglijdt steeds meer naar dat van de private goksites waar je terecht kan voor sportweddenschappen en gokspelletjes", zeggen experts in "Pano".

De volledige reportage "Gokparadijs België" is vanavond te zien in "Pano", om 21.25 uur op Eén.

Meest gelezen