'Hardy ging weloverwogen en gepland te werk'

© Photo News

De jury van het Tongerse assisenhof heeft de 55-jarige Renaud Hardy woensdag over de hele lijn schuldig verklaard. Hardy is ook toerekeningsvatbaar. 'U bent schuldig bevonden aan alle ten laste gelegde feiten.'

km, rdc

Nadat elke betrokken partij op het proces-Hardy woensdag de kans had gekregen om de laatste replieken te formuleren op de pleidooien van dinsdag, heeft de jury zich samen met de drie rechters zich gebogen over de 25 schuldvragen die boven het hoofd van Hardy hingen.

De man werd beschuldigd van de moord, met verkrachting en foltering, op Maria Walschaerts en Linda Doms, en van een moordpoging op actrice Veerle Eyckermans en dokteres A. H. Over de schuld was weinig discussie. De jury van het Tongerse assisenhof oordeelde dat Hardy over de hele lijn schuldig is. Renaud Hardy is dus schuldig aan twee moorden met verkrachting en foltering, en twee moordpogingen.

'Alles gebeurde met opzet'

Bij de schuldigverklaring van Renaud Hardy werd woensdagavond duidelijk dat de jury oordeelde dat de seriemoordenaar uit Mechelen weloverwogen en gepland te werk ging.

'Maria Walschaerts werd bij leven het slachtoffer van uitermate stompe geweldpleging en samendrukkend geweld op de hals. Ze stierf door verstikking en stompe geweldpleging. Het DNA van Hardy werd aangetroffen. Hij betwist niet dat hij de geweldpleging heeft toegebracht. Zijn voorbedachtheid blijkt uit het meenemen van onder meer een hoofdlamp, camera, breekijzer en fietsslot. Hij heeft haar meteen gewurgd met een fietsslot. Hij had geen andere intentie dan deze tot doden. Hij was zich buiten gaan vergewissen dat er niemand aankwam. Hij heeft haar een tweede keer gewurgd toen ze bij bewustzijn kwam', klonk het.

De verkrachting en foltering werden ook bewezen verklaard. 'Het is bewezen dat Walschaerts vaginaal gepenetreerd werd door Hardy. Ze was toen nog in leven. Het slachtoffer werd met haar nachtkleed tot boven de borsten opgetrokken aangetroffen. Hardy verklaarde dat hij haar wilde vernederen. Het ging gepaard met foltering. Hij vernederde haar verbaal. Dat alles gebeurde met opzet. Het ging om een uiting van diepe minachting voor de persoon van Walschaerts.'

Grote vraag vooraf was of de jury zou meegaan in de stelling van de verdediging, over het feit dat Hardy ontoerekeningsvatbaar is en dus geïnterneerd moet worden. Hardy is toerekeningsvatbaar bevonden en moet dus naar de gevangenis.

'De jury is niet over één nacht ijs gegaan'

Frédéric Thiebaut, advocaat van seriedoder Renaud Hardy, zei na de uitspraak ontgoocheld te zijn, maar respect te hebben voor het oordeel van de jury. 'Die is niet over één nacht ijs gegaan, er is gewikt en gewogen', klonk het. 'Ik heb gevraagd alles in de balans te nemen, en dat hebben ze gedaan.'

Over zijn verwachtingen vooraf wilde Thiebaut woensdagavond niets kwijt. "Wat ik hoopte, zat in mijn pleidooi." In dat pleidooi had Thiebaut de jury gevraagd Hardy ontoerekeningsvatbaar te verklaren, maar de jury is in daarin absoluut niet meegegaan. "Ik sta nog altijd achter die visie", klonk het toch.

Straf

Donderdag zal openbare aanklager Alexandra Van Kelst haar straf vorderen. Hardy riskeert levenslang.

Daarna mag Frédéric Thiebaut nog een laatste keer pleiten. Die heeft al herhaaldelijk laten verstaan dat hij bij zijn cliënt een geestesstoornis ziet en een internering gepast vond. Maar de advocaten van de tegenpartij waren daar stellig tegen gekant, en ook openbaar aanklager Alexandra Van Kelst waarschuwde voor de gevolgen van een internering.