"D'Ardennen" grote winnaar van de 10e Ensors

"D'Ardennen", de debuutfilm van regisseur Robin Pront, is de grote winnaar van de Ensors. De film viel op het filmfestival van Oostende maar liefst 8 keer in de prijzen, met 7 Ensors voor onder meer als "beste film" en "beste scenario" én een trofee van de filmindustrie.
Prijsbeesten van de avond: regisseur Robin Pront en acteur Kevin Janssens

De Vlaamse filmprijzen werden dit jaar voor de zevende keer uitgereikt op het tiende Filmfestival van Oostende. "D'Ardennen" werd bekroond als beste film van het voorbije jaar. Regisseur Robin Pront kreeg voor zijn langspeeldebuut samen met acteur Jeroen Perceval ook het Ensorbeeldje voor beste scenario. Hoofdrolspeler Kevin Janssens, dit jaar gastcurator van het filmfestival, werd bekroond als beste acteur. Beste mannelijke bijrol ging naar acteur Jan Bijvoet.

Ook de prijzen voor beste art director, beste D.O.P. (director of photography) en beste kostuum gingen naar "D'Ardennen". Een sterke prestatie: "D'Ardennen" verzilvert hiermee 7 van zijn 10 nominaties.

Tweede grote winnaar van de avond was Black, de tweede langspeelfilm van Adil El Arbi en Billal Fallah. De film was zes keer genomineerd en ging met drie Ensors naar huis. El Arbi en Fallah vielen in de prijzen in de categorie beste regie én beste montage. Hoofdrolspeelster Martha Canga Antonio kreeg de Ensor voor beste actrice. Daarenboven ging Black ook naar huis met de Telenet Publieksprijs. Vier prijzen dus voor het olijke duo El Arbi-Fallah, die vanuit Los Angeles verschillende ludieke tussenkomsten deden via Skype.

Filmindustrie

Naast de juryprijzen werd dit jaar ook een Ensor uitgereikt door de filmindustrie, als tegenhanger van de publieksprijs. De Ensoracademie, waar iedereen die in de audiovisuele sector werkt lid van kan worden, verkoos daarbij ook "D'Ardennen" tot beste film. Robin Pront en co gingen in totaal dus met acht beeldjes naar huis.

Verliezer

Vooraf leek ook "Belgica" van Felix Van Groeningen met zeven nominaties een grote kanshebber op een Ensor. Toch viel de film amper één keer in de prijzen, met de Ensor voor beste muziek. De soundtrack werd gemaakt door de Gentse broers van Soulwax.

Andere prijzen

Actrice Natali Broods kreeg de Ensor voor beste vrouwelijke bijrol  voor haar vertolking in "Galopping Mind" van Wim Vandekeybus. De prijs voor beste debuut ging naar Tarek Halaby uit "Problemski Hotel" van Manu Riche.

In de categorie Documentaire won "Reach for the Sky" van Wooyoung Choi en Steven Dhoedt. Bij de kortfilms-fictie ging de Ensor naar "Feel Sad for the Bunny" van Kenneth Mercken. De prijs voor de kortfilm-animatie werd gewonnen door "No Offense" van Kris Borghs. Tenslotte won de film "Jonge Helden" de Ensor voor beste jeugdfilm. Regisseur Bouli Lanners won het beeldje voor beste co-productie voor " Les premiers, les derniers".

Eerder vandaag reikte Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film uit aan producente Emmy Oost.

Meest gelezen