Direct naar artikelinhoud
Economie

Staalbedrijf Bekaert verdwijnt uit Bel20, Ablynx komt in de plaats

Staalbedrijf Bekaert verdwijnt uit Bel20, Ablynx komt in de plaats
Beeld BELGA

Staaldraadproducent Bekaert verdwijnt uit de Bel20. Biotechonderneming Ablynx neemt op 19 maart zijn plaats in de korf van de twintig grootste aandelen op de Brusselse beurs in. Dat meldt beursuitbater Euronext.

Dat Bekaert uit de korf van steraandelen tuimelt, komt op een vreemd moment. Het Gentse Ablynx heeft sinds eind januari immers een akkoord op zak met Sanofi. Het Franse farmabedrijf telt 3,9 miljard euro neer om Ablynx over te nemen. "Het bod is nog niet gerealiseerd", aldus de woordvoerder van Euronext. "We konden er nog geen rekening mee houden."

Met Bekaert verdwijnt een gevestigde waarde uit de Bel20. Het West-Vlaamse bedrijf dat onder meer staalkoord maakt voor gebruik in autobanden, was er al bij sinds de start van de Bel20 in 1991

Marktkapitalisatie te laag

Bekaert verliest zijn stek omdat de marktkapitalisatie te laag uitkwam. "Het komt omdat hun beurskapitalisatie lager is. Ze komen op de 24e plaats, waardoor ze uit de index gaan", legt Euronext-woordvoerder Pascal Brabant uit. Bedrijven die reeds deel uitmaken van de Bel20, zijn maar veilig tot en met plaats 22.

Met Bekaert verdwijnt een gevestigde waarde uit de Bel20. Het West-Vlaamse bedrijf dat onder meer staalkoord maakt voor gebruik in autobanden, was er al bij sinds de start van de Bel20 in 1991. Op een onderbreking van een jaar eind jaren negentig na, noteerde het aandeel steevast bij de grote waarden. 

Marktkapitalisatie te laag
Beeld BELGA