Direct naar artikelinhoud
Alexa

Alexa van Amazon jaagt mensen de stuipen op het lijf met "sinistere" lach

Alexa van Amazon jaagt mensen de stuipen op het lijf met "sinistere" lach
Beeld AP

Enkele gebruikers melden een merkwaardig probleem met hun Amazon Echo, de slimme speaker van de internetreus. Het toestel begint op onverwachte momenten te lachen. "Duidelijk: je Echo Dot is bezeten", grapt een gebruiker op sociale media.

Het lijkt een typische scène uit een horrorfilm: je bent alleen thuis en hoort plots gelach. Net dat overkwam een groep gebruikers van Amazons slimme speakers, de Echo en de Echo Dot. Een Twitter-gebruiker liet weten dat hij net in bed lag toen zijn speaker een 'luide en griezelige lach' liet horen. "Er is een goede kans dat ik deze nacht vermoord word", voegde hij toe.

Twitter bericht wordt geladen...

Zijn ervaring is in ieder geval niet uniek. Op Twitter en Reddit komen meer gelijkaardige gevallen naar boven. Telkens komt het gelach uit het niets: de gebruikers laten weten dat ze op dat moment meestal met iets anders bezig waren.

“We zaten zo’n anderhalve meter van de Echo. Toen we aan het spelen waren met onze puppy, hoorden we een vrouw lachen (he, he, he). [...] De lichtjes om aan te geven dat het een commando had opgepikt, gingen nooit aan,” aldus een reactie op Reddit.

Het is niet duidelijk wat het probleem veroorzaakt. Alexa, de stem die de speaker aandrijft, is geprogrammeerd om te lachen, maar enkel wanneer een gebruiker daarom vraagt. Volgens producent Amazon werd de speaker wellicht onbedoeld getriggerd door lawaai van de televisie of de omgeving – iets dat wel vaker gebeurt. Bovendien beschikt de virtuele assistent over verschillende lach-samples waaronder een ‘sinistere’ lach, wat kan verklaren waarom gebruikers de stem niet herkennen. 

Volgens de Britse krant The Guardian komt Amazon met een oplossing. Het commando om Alexa te laten lachen wordt "Alexa, can you laugh", in plaats van de huidige kortere versie. Daarnaast zal Alexa eerst aankondigen dat ze gaat lachen, met "Sure, I can laugh."

Zo klinkt een 'kwaadaardige' Alexa:

Twitter bericht wordt geladen...