‘Levenslang alleen volstaat niet voor Renaud Hardy’

© Tom Palmaers

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagochtend levenslang gevraagd voor moordenaar Renaud Hardy, met terbeschikkingstelling voor 15 jaar. ‘Er is geen enkele verzachtende omstandigheid’, zegt advocaat-generaal Alexandra Van Kelst.

Maaike Floor

Renaud Hardy is woensdag schuldig verklaard aan de moord op Linda Doms (52) en op Maria Walschaerts (82), en verkrachting met foltering. Daarnaast werd hij schuldig bevonden aan twee moordpogingen, te weten op actrice Veerle Eyckermans en dokter Annie H.

Vandaag wordt de strafmaat bepaald voor de seriemoordenaar. Gezien de ernst van de feiten is het niet verrassend dat het openbaar ministerie een levenslange celstraf vraagt.

‘Levenslang alleen volstaat niet’

Levenslang alleen volstaat niet voor advocaat-generaal Alexandra Van Kelst. Ze heeft donderdagochtend levenslang met een terbeschikkingstelling van vijftien jaar gevorderd. Dat betekent dat als Hardy voorlopig vrij wil komen, alle drie de rechters van de strafuitvoeringsrechtbank unaniem moeten zijn over die beslissing.

Van Kelst: ‘Ik wil niet het risico lopen dat Hardy over x aantal jaren nog het pad kruist van iemands moeder, zus of grootmoeder dat hij opnieuw aan iemands deur kan staan. Er is geen enkele verzachtende omstandigheid. Niets weegt op tegen de ernst en de veelheid aan feiten die Hardy pleegde.’

Na Van Kelst mag ook Frédéric Thiebaut nog pleiten over de strafmaat. De burgerlijke partijen komen niet meer aan het woord. In de loop van de namiddag wordt een beslissing over de strafmaat verwacht.

‘Ik zal jaren zitten, een ramp’

Hardy sprak nog een laatste woord voor de beraadslaging over de strafmaat. 'Wat ik verwacht over mijn bestraffing? Dat wordt een ramp. Een ramp. Ik zit met vragen over waarom ik dat heb gedaan, en daar ga ik niet uit geraken door in de bak te zitten. Ik zit met een enorm schuldgevoel, maar ja, ik moet terug naar de gevangenis, voor jaren', zei Hardy. 'In de gevangenis hebben ze geen compassie met een seksuele seriemoordenaar. Ze zeggen smeerlap tegen mij. Ik kan niet buitenkomen, want dan heb ik prijs.'

De voorzitter wees hem terecht toen hij opnieuw over de feiten begon. Zijn advocaat had gevraagd om rekening te houden met drie elementen: zijn blanco strafregister, zijn persoonlijkheid waarvoor hij niet zelf gekozen heeft en zijn ziekte. ‘Die is geen excuus, maar veranderde hem wel helemaal. Het is aan u om te bepalen hoe zwaar dat doorweegt’, pleitte Frédéric Thiebaut. Om 10.15u ging de jury in beraad.