Onrust na doodgebeten schapen: loopt er ook een wolf rond in Nederlands Limburg?

Onder een deel van de schapenhouders heerst onrust omdat er mogelijk een wolf rondloopt in de Nederlandse provincie Limburg die het op schapen heeft voorzien. DNA-onderzoek moet helder maken of inderdaad een wolf de schapen heeft gedood.

Jan Hensels

In Lottum, Venlo en Heythuysen zijn de afgelopen dagen mogelijk door een wolf meerdere schapen en lammetjes gedood.

Monsters

Onderzoeksinstituut Alterra gaat aan de hand van DNA onderzoeken of er inderdaad een wolf aan het werk is geweest of niet. Faunafonds BIJ12 heeft daar in ieder geval al in Lottum en Grubbenvorst monsters voor afgenomen. De provincie heeft er bij Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit, op aangedrongen om spoed te maken met het onderzoek.

Maanden duren

Dat zou mogelijk maanden kunnen duren. Gedeputeerde Hubert Mackus heeft begrepen dat over uiterlijk drie weken de uitkomst bekend is. Mackus vindt het van belang dat gedupeerde schapenhouders zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Als de dieren inderdaad gedood zijn door een wolf, krijgen zij volgens hem de schade vergoed.

Lammeren

Volgens bestuurder Pieter van Melick van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) zijn er in totaal bij drie Limburgse schapenhouders in totaal twaalf schapen en lammeren gedood. De meest recente melding is die uit Heythuysen waar dinsdagnacht een schaap werd gedood. Mede aan de hand van sporen in de sneeuw in Lottum bestond onder meer bij het platform Wolven in Nederland het vermoeden dat er wel eens een wolf in het spel kan zijn.

Onrust

De voorvallen hebben bij meerdere schapenhouders tot onrust geleid. Een van de gedupeerde schapenhouders, Boudewijn Kooijman, is betrokken bij nowolves.nl, een platform dat ageert tegen de terugkeer van de wolf in Nederland. Volgens hem zijn de gevolgen niet te overzien als de wolf hier vaste voet aan de grond zou krijgen.

Beleidsplan

Mackus geeft aan dat de provincies werken aan een beleidsplan voor de wolf dat dit jaar klaar moet komen. Verder vindt hij voorlichting en aandacht voor preventie op zijn plaats. Van Melick stelt dat er vrij weinig tegen de komst van de wolf te doen is, omdat het om een beschermd dier gaat. Hij vindt wel dat er een structurele oplossing komen voor de problematiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer