© Instagram

Sprookjesbos van Chanel ontketent relletje: “Honderd jaar oude bomen gekapt voor korte show”

Dinsdag, op de laatste dag van de Parijse modeweek, pakte Chanel traditiegetrouw uit met een spectaculair decor in het Grand Paleis. Creatief directeur Karl Lagerfeld had voor de gelegenheid negen echte bomen, bladeren en mos in de iconische hal geplaatst om een herfstig tafereel te creëren. En dat zint milieuactivisten niet.

vwh

Ontwerper Karl Lagerfeld ligt onder vuur nadat hij naar verluidt oude eiken en populieren liet omhakken voor zijn Chanel-defilé. Milieuactivisten stellen dat de couturier volledig de mist is ingegaan. Het France nature environnement (FNE) , de organisatie die zich inzet voor natuur- en milieubescherming, noemt de modeshow van Chanel een dwaling. “Het merk heeft het punt gemist. Het beroemde modehuis koos ervoor om een ‘natuurlijk’ decor te presenteren met echte bomen. Het resultaat: bomen, sommige honderd jaar oud, werden voor een korte show gekapt”, laat het FNE weten in een statement.

Een echt bos

“De diversiteit van de Franse bossen bevorderen? Een uitnodiging om terug te keren naar de natuur? Een poging om te laten zien dat het merk een ecologisch verantwoord label is? Wat de beweegredenen van Chanel ook waren: er is gefaald. De natuur gaat niet over bomen die worden gekapt en met een vrachtwagen worden vervoerd. Het zou beter, en zelfs vernieuwend, zijn geweest om de catwalk in een echt bos te installeren.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nieuwe bomen

Bij Chanel hebben ze intussen op de heisa gereageerd. Het klinkt dat geen van de bomen uit een bos in West-Frankrijk honderd jaar oud waren. Daarnaast is het bedrijf van plan om later honderd nieuwe eigen in het bos te planten. Het is niet de eerste keer dat Chanel onder vuur komt te liggen na een modeshow. Vorig jaar protesteerde het FNE omdat het merk een PVC-collectie toonde terwijl vervuiling door plastic een brandend actueel onderwerp is. Eerder kwam er kritiek op het gebruik van echt bont. Ondanks de kritiek, was de modepers waaronder Vogue en Harper’s Bazaar lovens over het decor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer