Levenslange celstraf voor seriemoordenaar Renaud Hardy

© BELGA

Het hof van assisen in Tongeren heeft de 55-jarige Renaud Hardy veroordeeld tot een levenslange celstraf. De seksuele seriemoordenaar pleegde twee moorden, verkrachting met foltering en twee moordpogingen.”U bent een gevaar voor de samenleving, die tegen u beschermd moet worden”, zei de voorzitter van de jury. Hardy bleef rechtstaan toen hij het verdict aanhoorde, maar begon daarna luid te huilen.

Guy Stevens

Renaud Hardy werd woensdag schuldig verklaard aan de moord op Linda Doms (52) en op Maria Walschaerts (82), en verkrachting met foltering. Daarnaast werd hij schuldig bevonden aan twee moordpogingen, te weten op actrice Veerle Eyckermans en dokter Annie H.

© BELGA

Het openbaar ministerie had donderdag een levenslange celstraf gevraagd voor de seksuele seriemoordenaar. Procureur-generaal Alexandra Van Kelst gaf aan dat ze de gewoonte heeft in haar pleidooi over de strafmaat eventuele verzachtende omstandigheden op te lijsten. “Maar dat ga ik nu niet doen”, klonk het. “Niets weegt op tegen de ernst en veelheid van feiten. Twee vrouwen hebben urenlang foltering moeten ondergaan, zijn verkracht, geslagen, geklopt, mishandeld en vernederd. Twee vrouwen waren compleet kansloos tegen het razende overwicht van Hardy. Ze moeten een afschuwelijke dood gestorven zijn. Twee andere vrouwen zijn als bij wonder aan vernietigende agressie van deze man ontsnapt. Vier families zijn kapotgemaakt.”

LEES OOK. Renaud Hardy krijgt laatste woord op proces: “Ik wil ook mijn slachtoffers bedanken”

Het laatste woord was daarna nog voor de 55-jarige Mechelaar zelf. “Ik wil ook mijn slachtoffers bedanken”, zei hij. “Ik heb enorm veel spijt.”

“Geen verzachtende omstandigheden”

© Sven Dillen

De assisenjury volgde het openbaar ministerie en veroordeelde de seriemoordenaar donderdagnamiddag tot een levenslange celstraf, met 15 jaar terbeschikkingstelling. Daarbij hield het hof rekening met, zo las de rechter voor uit het vonnis, “de ernst van de misdaden, het berokkende leed aan de slachtoffers en hun familieleden en het falende normbesef van de veroordeelde”. “Het recidivegevaar is heel erg groot. Er zijn geen verzachtende omstandigheden.”

Voorzitter Dirk Thys had het ook over de psychopate persoonlijkheid van Hardy. “Er is geen enkel geschikte medische behandeling voor deze zeer complexe persoonlijkheid. Bij een eventuele therapie zou hij elementen gebruiken om nog geraffineerder te worden. Hardy is uiterst manipulatief en stelt zich dominant en respectloos op, vooral ten aanzien van vrouwen van wie hij gehoorzaamheid verwacht. Renaud Hardy vormt een reëel en ernstig gevaar. De maatschappij moet maximaal beschermd worden”, zei Thys bij de voorlezing van het arrest over de strafmaat.

© BELGA

Tijdens de voorlezing van de beslissing keek Hardy verschillende keren indringend het publiek in. Verderop volgden ook gebaren, zoals naar zijn oor wijzen om aan te geven dat het publiek naar de voorzitter moet luisteren of de hand opsteken. Hij had eigenaardig genoeg twee hartjes getekend aan de binnenzijde van zijn linkerhand. Die toonde hij in de richting van het publieksgedeelte. Net voordat hij werd weggeleid wilde Hardy een brief aan advocaat Vermassen overhandigen, maar die werd onderschept door zijn eigen raadsman Frédéric Thiebaut. De brief zou voor de cliënt van Vermassen bestemd zijn, actrice Veerle Eyckermans.

De jury kwam tot zijn beslissing na een beraad van ruim drie uur.

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

De slotwoorden van voorzitter Dirk Thys

“Mijnheer Hardy, u zult uw straf moeten leren aanvaarden en proberen inzicht te verwerven in wat u verkeerd heeft gedaan en waarom het zo gelopen is. Ik hoop dat u van uw tijd in de gevangenis gebruikmaakt om tot dat inzicht te komen”, zei voorzitter Dirk Thys donderdag, terwijl hij zich rechtstreeks tot Hardy richtte, nadat die zijn levenslange opsluiting te horen had gekregen. “Er is voor u één lichtpunt. Iemand die in België levenslang krijgt, heeft nog altijd zicht op een eindpunt.”

Thys legde nog eens uit dat iemand die in ons land levenslang krijgt, na vijftien jaar een aanvraag tot een voorwaardelijke invrijheidstelling kan indienen bij de strafuitvoeringsrechtbank (SURB). Als bij Hardy de voorhechtenis in mindering wordt gebracht, zal dat na 12,5 jaar zijn. Maar natuurlijk is er nog altijd de vijftien jaar ter beschikkingstelling van de SURB, die hij opgelegd kreeg.

Voorzitter Dirk Thys had het uiteindelijk nog over de antisociale en psychopate persoonlijkheid van Hardy, voor wie nog geen behandeling bestaat. “Misschien kunnen er binnen enkel jaren vanuit de wetenschappelijke wereld wel oplossingen aangereikt worden, maar dat weten we nu niet,” aldus de voorzitter, waarna Hardy uit de assisenzaal werd weggeleid.

Daarmee kwam donderdagnamiddag een einde aan een dertien dagen durend proces dat Tongeren in de ban hield, hoewel er geen enkele link met Limburg was, buiten de vijf vrouwen en zeven mannen van de volksjury.

Hoe lang is levenslang?

Vroeger zou een levenslange celstraf betekend hebben dat Hardy na een derde van zijn straf een voorwaardelijke vrijlating kon vragen. In zijn geval kon dat in theorie al in 2025, de jaren die Hardy in voorhechtenis zat (sinds 2015) werden immers van de uitgesproken straf afgetrokken.

Maar de wet is strenger geworden. Hardy kan nu pas ten vroegste na 15 jaar cel in aanmerking komen om te worden vrijgelaten.

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen