Direct naar artikelinhoud
Denemarken

Moordenaar Zweedse journaliste vandaag voor de rechter. Wie is dit 'gefrustreerd eenmansleger'?

Peter Madsen praatte op 11 augustus met de politie in de Dragoer Haven ten zuiden van Kopenhagen.Beeld REUTERS

De 46-jarige Deen Peter Madsen staat vandaag voor de rechter voor de moord op de 30-jarige Zweedse journalist Kim Wall. Hij ontkent betrokken te zijn geweest bij de moord. Lees hier het profiel terug dat de Volkskrant schetste van de ongewone uitvinder. 

Hij is een ongewone hobbytechneut die de droom had uit te groeien tot een gevierd uitvinder. Zijn zelfgebouwde onderzeeër en excentrieke karakter fascineerden het Deense publiek, dat in kranten en tijdschriften over hem las. Het moet ook de Zweedse journalist Kim Wall hebben geïntrigeerd, want ze trok naar Kopenhagen om Madsen te ontmoeten.

Geboren in 1971, groeide Madsen op in Hong, een kleine stad aan de westkust van Seeland, het grootste eiland van Denemarken. Van jongs af aan was hij geobsedeerd door raketten, zegt zijn biograaf Thomas Djursing in The New York Times. Hij publiceerde in 2014 'Raket-Madsen: de doe-het-zelf astronaut'.

Vervloekte boot

Na school volgde Madsen een technische studie, maar hij maakte die niet af. Toch wist hij met zijn enthousiasme voor ruimtevaart en techniek een team van vrijwilligers en donateurs om zich heen te verzamelen. In 2008 hielpen ze hem met de bouw van de onderzeeër UC3 Nautilus, het grootste particuliere onderzeeschip ter wereld. De bouw leverde hem veel aandacht op en maakte van Madsen een bekendheid in Denemarken.

Djursing beschrijft Madsen als een 'eenmansleger', dat anderen van zich vervreemdt door zijn gefrustreerde gedrag

Na een ruzie met de vrijwilligers die de boot onderhouden, werd Madsen de enige eigenaar van de boot. "Je zou denken dat er een vloek ligt op de Nautilus", schrijft hij op zijn website. "Die vloek ben ik en er zal geen vrede zijn op de boot zolang ik besta."

De excentrieke Madsen stond volgens Djursing bekend om zijn slechte humeur. De biograaf beschrijft hem als een 'eenmansleger', dat anderen van zich vervreemdt door zijn gefrustreerde en boze gedrag.

Zeemansgraf

Na het bouwen van de Nautilius verlegde Madsen zijn belangstelling naar de ruimtevaart. Zijn organisatie Rocket-Madsens Space Laboratory was volgens de BBC bezig met het ontwikkelen van een raket die ruimtetoeristen vanaf een drijvend platform op de Oostzee de lucht in zal schieten.

De vraag is of die lancering er ooit komt nu Madsen een hoofdrol speelt in zijn eigen Deense misdaadserie. Kim Wall is voor het laatst gezien toen ze met Madsen de haven van Kopenhagen uitvoer op zijn onderzeeër. Madsen zegt dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden in de onderzeeër en dat hij Wall vervolgens een zeemansgraf heeft gegeven.

Wrede details uit het onderzoek ontkrachten echter zijn verhaal. De Deense politie maakte eerder bekend dat het hoofd, benen en armen met opzet van de rest van het lichaam zijn verwijderd. Ook was het lichaam verzwaard met een stuk metaal en waren er op het lichaam tekenen te vinden dat iemand had geprobeerd alle lucht uit het lichaam te persen om er voor te zorgen dat het niet naar boven zou drijven.

Kim Wall.Beeld epa