Kansspelcommissie wil jongeren beschermen met het oog op het WK Voetbal

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Kansspelcommissie (KSC) wil voor het Wereldkampioenschap voetbal in juni dit jaar een preventiecampagne voeren om vooral jongeren te wijzen op de gevaren van online gokken. Voorts kondigde de commissie vandaag een koninklijk besluit aan met ook regels voor reclame in de buurt van kinderprogramma's. Het identificatiesysteem voor online gokken werd verbeterd en de supervisie van speelruimtes met automaten voor kinderen wordt strenger. Binnenkort verschijnt een KB dat voor duidelijkere gokreclameregels moet zorgen. Met het WK voetbal in het vooruitzicht "is het belangrijk bepaalde doelgroepen extra te beschermen". Daarom komen er bijvoorbeeld specifieke regels voor gokreclame in de buurt van kinderprogramma's, zegt de Kansspelcommissie in een mededeling. Mocht een vergunde gokoperator een campagne richten tot kinderen, dan zal de KSC deze campagne stilleggen en kan het bedrijf zijn vergunning verliezen.

Voor een preventiecampagne die mensen in het licht van het komende WK wijst op de gevaren van online gokken, "reikt de KSC de hand naar de betrokken actoren om hier samen vorm aan te geven." Omdat sommigen er via het internet toch in slagen het systeem te omzeilen dat kwetsbare spelers en minderjarigen de toegang tot casino's, speelhallen en weddenschappen ontzegt, maakte de KSC werk van een sluitender identificatiesysteem voor online gokken, dat misbruik moet voorkomen.

In speelruimtes met toestellen voor kinderen is voor sommige spelen met een kleine inzet geen vergunning van de KSC nodig. De commissie ontving hierover nog geen klachten, maar zal er aandacht aan besteden "om eventuele misbruiken of agressieve praktijken na te gaan".

bron: Belga