Luc Verhoeven, Leen Dendievel, Jan Van Dyke, Sven De ridder en Brick Van Dyck. © DBA

Sven De Ridder start eigen theaterhuis en pakt meteen uit met topcast

Sven De Ridder pakt uit met een eigen theaterhuis. De Antwerpse acteur stelde de ‘Sven De Ridder Company’ donderdagmorgen voor aan het grote publiek. Hij pakte meteen ook uit met zijn eerste productie. De Crème Glace Oorlog, met Brick Van Dyck.

joro

Over de toekomstplannen van het gloednieuwe theatherhuis wil de acteur nog niet veel vertellen. De de focus op comedy ligt is geen geheim.

De bekende theater- en tv-acteur maakte jarenlang deel uit van het ‘Echt Antwaarps Theater’ van zijn vader Ruud De Ridder, maar vond dat de tijd rijp was om op eigen benen te gaan staan.

De Crème Glace Oorlog wordt een komisch blijspel over de vete tussen twee ijsjesverkopers. Ook Leen Dendievel, Jan Van Dyke en Luc Verhoeven spelen hier in mee.

De Crème Glace Oorlog gaat op 12 juli in première in Theater Elckerlyc in Antwerpen.

Sven De Ridder richt na 36 jaar in Echt Antwaarps Teater eigen gezelschap op: “Concurrentie kan het ­theater alleen maar deugd doen”

© MAARTEN DE BOUW

© Dieter Bacquaert

© VTM

© RR

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Sven De Ridder (43) zapt even weg van televisie en smijt zich volledig op een nieuwe uitdaging: zijn eigen theatergezelschap. Gisteren stelde hij officieel zijn Sven De Ridder Company voor aan de wereld. “Ik heb 36 jaar bij mijn vader geacteerd in het Echt Antwaarps Teater. Hij snapt dat ik deze sprong wil wagen.”

Die borstelige snor onder zijn neus hangt daar nog voor zijn rol in Slisse en Cesar. Maar Sven De Ridder kijkt intussen al verder. Gisteren gaf hij in de foyer van Theater Elckerlyc in Antwerpen het officiële startschot van zijn pasgeboren geesteskind: de Sven De Ridder Company. Een eigen ­comedygezelschap waarmee De Ridder een bladzijde omdraait, na 36 jaar bij het Echt Antwaarps Theater. “Ik heb hier belachelijk veel zin in”, zegt hij. “Mijn focus gaat de komende maanden volledig naar het theater. Ik wil dat het tot in de puntjes juist zit.”

Zo verdwijnt – althans even – een vertrouwd gezicht van uw tv-scherm. De Ridder schoof de afgelopen weken weer als vast panellid aan in Beste Kijkers, reconstrueerde gekke anekdotes van BV’s in Ge Hadt Erbij Moeten Zijn en was ook te zien in Overal K3 en Groeten Uit. “Volgende week is er nog één aflevering van Beste Kijkers en qua film zit er iets leuks aan te komen. Maar nu leg ik alles even stil. Niet omdat de combinatie van theater en televisie te zwaar is. Het is een persoon­lijke keuze: dit gezelschap is mijn kindje, daar moet alles voor wijken.”

Eigen naam als merk

De Ridders naam plakt dan wel bovenaan het nieuwe theatergezelschap, hij doet het niet alleen. “Ik werkte vijftien jaar samen met Brik Van Dyck in het Echt Antwaarps Theater. Nu willen we met ons tweetjes een eigen ei leggen op creatief vlak, ieder jaar twee producties. ­Komedie voor alle leeftijden, maar tegelijk iets fris. Daarom hebben we Marc Punt (die De ­Ridder regisseerde in films als ‘Frits & ­Franky’ en ‘Bowling Balls’, red.) erbij gehaald. Hij heeft de juiste knowhow én kan Brik en mij in toom houden.”

“Brik en Marc stelden voor om het gezelschap de Sven De Ridder Com­pany te noemen. Streelt dat mijn ego? Goh, ik ben altijd trots geweest op mijn naam, dus het flatteert me. Maar het is een commerciële zet: als je Sven De Ridder hoort, weet je onmiddellijk wat te verwachten. Ik ben een beetje mijn eigen merk.”

Over De Ridders vertrek bij het Echt ­Antwaarps Teater vloeide al veel inkt. Dat het niet meer zou boteren tussen hem en zijn vader Ruud, het hoofd van het Echt Antwaarps ­Teater. “Niets van aan”, zegt De Ridder. “Onze pa vertelde me letterlijk dat hij mijn beslissing al vroeger had verwacht. Hij heeft die groep met mijn moeder uit de grond gestampt, dus hij had me er graag bij gehouden. Maar hij begrijpt dat ik na 36 jaar de sprong wil wagen. In de horeca leren ook veel koks de stiel van hun ouders, maar willen ze later een eigen keuken beginnen. Onze twee groepen kunnen gerust samen bestaan. Een gevestigde waarde die een jonge concurrent naast zich krijgt, kan het ­theater alleen maar deugd doen.”

IJskarrenstrijd in Park Spoor Noord

Een gedachte die centraal staat in de eerste productie van De Ridder: De Crème Glace ­Oorlog gaat over een vete tussen twee ijsjes­verkopers. “De neuzekesoorlog in Gent was zeker een inspiratiebron, maar in Park Spoor Noord in Antwerpen heerste ooit een échte strijd tussen twee ijskarren.” Naast De Ridder en Brik Van Dyck spelen Jan Van Dyke, Leen Dendievel en Luc Verhoeven mee.

INFO

De Crème Glace Oorlog gaat op 12 juli in première in Theater Elckerlyc in Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER