Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, hoe is het gesteld met mijn gezondheidstoestand?

© pvw

Living Tomorrow in Vilvoorde beschikt over een ‘Health Mirror’, een intelligente spiegel die permanent de gezondheidstoestand scant van de persoon voor de spiegel. De futuristische spiegel moet artsen de mogelijkheid geven om sneller en accuraat te handelen.

ddl

Het zou zomaar een filmfragment uit ‘Back to the Future’ geweest kunnen zijn. Marty McFly die in de verre toekomst voor de spiegel gaat staan, maar in de plaats van zijn spiegelbeeld krijgt hij zijn skelet te zien, de werking van zijn organen en medische gegevens. Een speeltje uit de verre toekomst, maar toch ook weer niet. “Bij Living Tomorrow denken we constant na over hoe huidige en te verwachten technologische innovaties onze toekomst kunnen beïnvloeden”, zegt Kaat Vanrenterghem van Living Tomorrow. “Eén van de thema's waarrond wordt gewerkt, is de gezondheidszorg.”

De Health Mirror die in Living Tomorrow wordt getoond, kwam tot stand na intens overleg met artsen en toont wat er eventueel mogelijk kan zijn in de toekomst. “De demo kan een aanzet zijn om het debat hierover te openen. We kozen voor een spiegel als demo-apparaat omdat de informatie van de gebruiker steeds onder dezelfde omstandigheden worden gegenereerd. De persoon is net wakker en staat rustig voor de spiegel. Tijdens dat ritueel wordt onder meer de werking van het hart gemeten. Al die data gaan naar een door zorgverstrekkers bemand datacenter dat duizenden patiënten opvolgt. De programma's die hier draaien kunnen dan evenwaardige diagnoses stellen als de artsen. Een kernteam van cardiologen dat 24/7 standby is, krijgt dan van het datacenter door wanneer er zich abnormaliteiten voordoen. De arts kan vervolgens oordelen of er al dan niet een dringende consultatie of opname nodig is. Zo kunnen specialisten een veelvoud van het huidige aantal patiënten opvolgen.”

De spiegel kan ook nuttig zijn bij een huisartsbezoek. “De data kunnen dan worden doorgezonden en gebruikt tijdens de diagnose bij de arts. In een andere toepassing wordt de persoon die voor de Health Mirror staat als skelet weergegeven, samen met een aantal organen. Het geraamte volgt de bewegingen van de persoon die voor de spiegel staat. Aan de hand van filmpjes die bij de organen horen, wordt er verder ingegaan op bepaalde ziektes, aandoeningen en behandelingen.” Op de demo-spiegel bij Living Tomorrow krijg je meer info over de hersenen, maag, darmen en het hart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen