Een op de vijf maaltijden eten we buitenshuis
We eten steeds meer maaltijden die buitenshuis zijn bereid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van IRI GIRA Foodservice.
De toename van het aantal buitenshuis verorberde maaltijden is vooral een gevolg van ‘vloeibare’ families, zoals het gespecialiseerde onderzoeksbureau voor de voedingsindustrie het noemt. Er zijn minder gezinnen met kinderen en meer alleenstaanden met kinderen en singles. Bovendien werken veel mensen ver van huis waardoor zij vaker grijpen naar gemakkelijke manieren om zich te voeden.
De onderzoekers namen in tien Europese landen (Nederland, Duitsland, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, België, Zwitserland, Italië en Frankrijk) 1,7 miljoen locaties onder de loep. Het ging zowel om commerciële verkoop van voeding zoals (fastfood)restaurants en hotels als scholen, verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Ze constateerden dat in 2017 een toename te zien was in de verkoop van voeding met 4,1 miljard euro tot een totaal van 335,9 miljard euro.
Het is gemakkelijker om uit eten te gaan dan om voedsel te kopen en thuis te koken
De toename is omdat meer mensen ontbijten en lunchen buiten de deur, zegt hoofdanalist Virginie Pernin van IRI GIRA Foodservice. ,,Het is gemakkelijker om uit eten te gaan dan om voedsel te kopen en thuis te koken. Maaltijdbezorgers zoals Deliveroo bieden een gemakkelijker manier om te bestellen, te betalen en te bezorgen. Die zitten achter de enorme stijging van restaurantmaaltijden die thuis worden gegeten.''
Het onderzoeksbureau voorspelt dat het aantal commerciële keukens dat maaltijden levert via bedrijven als Just Eat, UberEats, Amazon Restaurants en Deliveroo alleen maar zal toenemen de komende jaren. Vooral gezondere opties zullen een belangrijker plek krijgen in de voedingsmarkt.
Nog wat feitjes: we aten met de inwoners van de tien genoemde Europese landen voor 48,5 miljard euro aan maaltijden en snacks. Dit zal in de komende twee jaar toenemen tot 50 miljard euro. Grofweg een derde van alle aankopen kwam terecht bij de top 5 van voedinggiganten: McDonald's, Compass, Sodexo, Elior en Burger King. Drie cateraars en twee fastfoodbedrijven dus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
-
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
Gebruik je geregeld exotische smaken als gember, kurkuma, zoete aardappel of citroengras in de keuken? In de plaats van ze elke keer opnieuw te kopen, kweek je ze voortaan gewoon zelf. En dat gaat veel gemakkelijker dan je denkt. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je het aanpakt. -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
Dit moet je volgens een diëtist eten voor een mooiere huid
Er wordt veel onzin over voeding en de huid de wereld in geholpen. Maar dat voeding invloed heeft op hoe je eruit ziet staat vast. Dit moet je volgens een diëtist eten voor een mooie huid. -
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
-
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
Zoals elk jaar onthult maaltijdbezorgingsdienst Deliveroo welke gerechten uit zijn catalogus het populairst waren. Wat opvalt als we de top tien bekijken? In 2021 vielen we met z’n allen als een blok voor een best gezonde maaltijd. En ook een gerecht uit Gent haalde het lijstje. -
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTisomzeep
Karen Kiebooms
Anoniem