© BELGAIMAGE

Filip Dewinter onder vuur na bezoek aan China

Filip Dewinter en Anke Van dermeersch, twee Vlaams Belang-politici, liggen onder vuur omdat ze in november een uitreiking hebben bijgewoond in China als senator. Het probleem: Dewinter is geen senator en de Senaat heeft niets met de betrokken prijs te maken.

km

De twee politici woonden de uitreiking van de ‘Chevalier Medal for Oriental Art’ bij. Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) was hier echter niet mee opgezet, omdat ze dat deden als senator. Dat schrijft de krant La Libre.

De Senaat heeft volgens Defraigne niets te maken met de betrokken prijs, die gelinkt is aan een stichting uit Antwerpen. Bovendien is Filip Dewinter niet langer senator maar wel Kamerlid. Defraigne herinnerde hem er in een brief aan dat het publiekelijk claimen van een titel die hij niet heeft, een strafrechtelijke inbreuk is.

In een brief aan de twee verkozenen beriep ze zich ook op de deontologische code van de Senaat. ‘Artikel 3 bepaalt dat leden van de Senaat hun titel alleen kunnen gebruiken voor activiteiten die verband houden met de uitoefening van hun mandaat.’

La Libre noemt het incident in het geval van Van dermeersch verrassend, omdat ze enkele jaren geleden zich nog uitsprak voor de afschaffing van de Senaat, omdat ‘het tweekamerstelsel geen steek houdt’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer