‘Geen paniek, de cafés vallen dit weekend niet zonder bier’

© Belga

Horeca Vlaanderen vreest niet meteen dat cafés en horecazaken dit weekend zonder bier zullen vallen door de acties bij de depots van AB Inbev. De sectorfederatie vraagt wel soepelheid van de bierbrouwer om de voorraad in alle cafés te garanderen.

pvm

Werknemers van bierbrouwer AB InBev blokkeren sinds donderdagmorgen depots over het hele land. De aanleiding voor het protest is het afspringen van onderhandelingen over een herstructurering die de bierbrouwer wil doorvoeren bij haar depots.

Door die acties zijn volgens Horeca Vlaanderen de cafés die bediend worden door de depots waar actie wordt gevoerd, niet bevoorraad. Reden tot paniek is er echter niet, klinkt het. ‘De meeste horecazaken hebben meer dan voldoende bier in voorraad’, stelt woordvoerder Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen. ‘Eventueel zullen bepaalde cafés die er een kleinere voorraad op nahouden sommige dranken niet kunnen aanbieden.’

Horeca Vlaanderen verwacht dat AB Inbev zich tegenover die groep flexibel opstelt. ‘Wij hopen dat AB Inbev het toestaat dat die cafés via andere kanalen aan de juiste producten geraken, wat normaal gezien contractueel gezien niet altijd mag’, stelt Budts. Hij heeft het dan voornamelijk over bevoorrading via zelfstandige drankenhandelaars.

Motivatiepremie

Mochten de acties langer aanhouden, dan moet dat zeker worden toegelaten, vindt Horeca Vlaanderen, want dan zullen de problemen volgens Budts groter worden. Dat valt zeker niet uit te sluiten. Eerder op de dag waarschuwden de actievoerende vakbonden al dat als de directie niet bereid is tot toegevingen, vanaf maandag ook in de brouwerijen zelf actie gevoerd kan worden.

AB InBev wil naar eigen zeggen ‘haar regionaal netwerk van depots moderniseren en flexibeler maken’. Het eerste depot, waar de bierbrouwer zijn plannen wil doorvoeren, is dat van Hasselt, waar vier medewerkers naar Leuven zouden overgeplaatst worden. De vakbonden willen een onkostenvergoeding voor de extra verplaatsingen die zij daarvoor zullen moeten doen. Daarnaast eisen ze een motivatiepremie voor werknemers die in een nieuwe werksituatie aan de slag moeten gaan.