Michel mikt op akkoord over mobiliteitsbudget

© Photo News

Bij een diner probeerde premier Charles Michel (MR) gisterenavond een akkoord te bereiken over het mobiliteitsbudget en een regeling over de zware beroepen.

Christof Vanschoubroek

De Kamer geeft volgende week in principe groen licht aan de ‘cash for car’-regeling. Daarbij kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een som geld. Maar tegelijk probeerde de premier gisteravond een akkoord te forceren over een volwaardig mobiliteitsbudget.

De vakbonden en werkgeversorganisaties waren nooit grote voorstanders van ‘cash for car’ en hebben altijd gepleit voor een volwaardig mobiliteitsbudget. Daarbij zou de werknemer in ruil voor zijn bedrijfswagen een pakket vervoersmaatregelen aangeboden krijgen met daarin een milieuvriendelijke wagen, openbaar vervoer en – als er nog budget over is – een stukje cash.

De bedoeling is dat beide systemen naast elkaar bestaan en dat de werkgever de vrije keuze krijgt over wat hij zijn werknemers aanbiedt. Ook zouden van het ‘cash for car’-systeem alleen werknemers kunnen gebruikmaken die al een jaar met een bedrijfswagen rijden. Het mobiliteitsbudget daarentegen zou gelden voor iedereen die een bedrijfswagen heeft of een functie heeft waar een ­bedrijfswagen gebruikelijk is. De modaliteiten waren gisteravond nog voer voor discussie.

Niet voor 60 met pensioen

Premier Michel hoopt ook snel een doorbraak te bereiken over het dossier van de zware beroepen. Er is geen discussie meer over de vier criteria op grond waarvan een functie als zwaar kan worden beschouwd. Het gewicht dat aan een beroep gegeven wordt, zodra het als zwaar is bestempeld, vormt nog het zwaarste discussiepunt.

Hoeveel vroeger mag ­iemand met zo’n functie op pensioen? Of hoeveel ­extra pensioen krijgt iemand die met zo’n beroep blijft doorwerken? Vooral de N-VA wil daarin niet te ver gaan. Stoppen met werken zal in elk geval niet voor zestig jaar kunnen. Het dossier gaat nu ook alleen over de zware beroepen bij de overheid, zoals in het onderwijs. Maar wellicht zal de regeling gekopieerd worden voor de privésector.

De ­premier plant de komende dagen en ­weken een rist vergaderingen met zijn topministers om knopen door te hakken in nog andere aanslepende dossiers zoals de Arco-regeling, de woonstbetredingen en het Energiepact. Die thema's kwamen gisteren nog niet ter sprake. Volgende week beginnen bovendien de besprekingen voor de begrotingscontrole.