Verzekeraar ten strijde tegen hogere ereloonsupplementen

© Hollandse Hoogte / Caro Bonink

Met een speciale polis zet verzekeraar en marktleider DKV ziekenhuizen via patiënten onder druk om de ereloonsupplementen in te dijken.

Maxie Eckert

Wie voor een eenpersoonskamer kiest bij een ziekenhuisopname, moet een behoorlijk deel van de ziekenhuisfactuur uit eigen zak betalen. Gemiddeld gaat het om zo’n 1.500 euro, berekende het christelijk ziekenfonds CM recent. Dat bedrag stijgt jaar na jaar. DKV, met twee miljoen klanten in België de marktleider voor hospitalisatieverzekeringen, dwingt de ziekenhuizen nu om de prijsstijgingen af te remmen. Een private speler mengt zich zo in het debat over de dure supplementen bij ziekenhuisopnames.

In een brief die de verzekeraar naar alle ziekenhuisdirecties heeft gestuurd, kondigt DKV aan dat patiënten die voor een bepaalde (pas gelanceerde) polis hebben gekozen en in een eenpersoonskamer liggen, in principe in alle ziekenhuizen op vrijwel volledige terugbetaling van hun hospitalisatiekosten kunnen rekenen – behalve in ­ziekenhuizen waar de ereloon- of kamersupplementen in een jaar tijd te sterk zijn gestegen. Klanten moeten daar 20 procent van hun kosten zelf dragen.

Deze zomer maakt DKV voor het eerst de balans op welke ziekenhuizen niet aan hun voorwaarden voldoen. De lijst van ‘partnerziekenhuizen’ is online raadpleegbaar voor iedereen.

Als een patiënt met de nieuwe DKV-polis straks toch in een eenpersoonskamer van een ziekenhuis ligt dat niet op de lijst staat, moet hij of zij dus, ondanks zijn polis, een behoorlijk deel van de kosten uit eigen zak betalen. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als een vrouw bij een bepaalde gynaecoloog wil bevallen en daarvoor aan diens ziekenhuis gebonden is. In de sector bestaat er evenwel geen twijfel over dat een deel van de DKV-klanten bij geplande opnames bewust voor een ‘partnerziekenhuis’ kiest om geen financiële kater te lijden. Op die manier worden ziekenhuizen gestraft die zich niet aan de eisen van de verzekeraar houden.

Die eisen zijn tamelijk hoog. De jaarlijkse groei van de ereloonsupplementen voor de artsen moet beperkt blijven tot maximaal 1 procent boven op de indexatie van de tarieven die de ziekteverzekering hanteert. Dat is veel minder dan wat klinieken de voorbije tien jaar gewend waren.

DKV meldt aan De Standaard dat het met de rem op de prijsstijging wil ‘bijdragen aan de finan­ciële duurzaamheid van onze gezondheidszorg’. Al speelt zeker ook eigenbelang mee. De verzekeraar verhoogde vorig jaar nog zijn premies fors omdat de hospitalisatiekosten de pan uit rijzen.

De ziekenhuizen zijn niet de spreken over de demarche van DKV. Maar een boycot van de eisen van DKV ligt tot dusver niet op tafel, klinkt het bij ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro. ‘We gaan wel in gesprek met de ceo van DKV’, reageert Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro. ‘Zo’n eenzijdige beslissing kan niet door de beugel. We zijn bereid om het debat te voeren over de ereloonsupplementen, maar de ziekenhuizen moeten mee aan tafel zitten. Ze hebben de supplementen nodig om financieel het hoofd boven water te houden.’

De artsen en de ziekenfondsen hadden eind vorig jaar al afgesproken om een ‘standstill’ van de supplementen uit te werken. ‘We zijn in snelheid gepakt door DKV’, zegt Marc Moens, voorzitter van artsensyndicaat BVAS. ‘Het is opmerkelijk dat een private speler druk uitoefent. Het komt wel tegemoet aan onze vraag om de vicieuze cirkel van de almaar hogere ereloonsupplementen te doorbreken.’