Filip Dewinter over heisa: ‘Et alors?’

© BELGA

Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) is er niet mee opgezet dat Filip Dewinter in november als senator een uitreiking heeft bijgewoond in China, terwijl hij dat niet is. ‘Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik die sjerp aan had’, reageert Dewinter.

Klaas Maenhout

‘Stom toeval.’ Zo omschrijft Filip Dewinter het voorval waarbij hij met een purperen sjerp verscheen op de uitreiking van de ‘Chevalier Medal for Oriental Art’ in China. Momenteel is Dewinter echter Kamerlid, en geen senator. Defraigne herinnerde hem er daarom in een brief aan dat het publiekelijk claimen van een titel die hij niet heeft, een strafrechtelijke inbreuk is.

Dewinter ontkent niet dat hij een senatoriale sjerp aan had. ‘De Chinezen zijn nu eenmaal erg gesteld op uiterlijk vertoon. Voor hen is dat de normaalste zaak’, benadrukt Dewinter. En dus leek het logisch om een sjerp aan te doen. ‘Maar het Vlaams Parlement heeft geen sjerpen’, aldus het Kamerlid. ‘En die van het federaal parlement is zwart-geel-rood. U begrijpt dat ik dan de purperen sjerp verkies.’

'Fluctuerende job'

De Antwerpse politicus weet dat hij geen senator meer is, ‘dat is de fluctuerende job van de politicus’, maar hij ziet geen graten in het dragen van de sjerp. ‘Ik ben daar als Filip Dewinter, al jarenlang parlementslid, senator, Kamerlid. Ik denk dat ik het recht heb om me als dusdanig te uiten.’ Hij benadrukt dat hij daar niet is namens de senaat, en dat de Antwerpse organisatie Europe-China Cultural and Educational Foundation een niet-politieke organisatie is.

‘Ik snap niet waarom Defraigne er zo’n gigantisch drama van maakt. Als ze consequent wil zijn, zal ze nog veel werk hebben’, is Dewinter zeker. Hij geeft ook probleemloos toe dat het niet de enige keer is dat hij die paarse sjerp droeg. ‘Ook als ik een prijs moet uitreiken of een koppel huw, draag ik die sjerp. Het is de enige neutrale band.’

Ten slotte wijst Dewinter erop dat de brief waar La Libre het over heeft, al enkele maanden verstuurd werd door Defraigne. ‘Ik heb de Senaatsvoorzitter ook geantwoord. “Als u niet wil dat ik de senatoriale sjerp gebruik, stuur me dan eens uw reglement door”, maar daar heeft ze niet op geantwoord’, besluit Dewinter.