Schoolhoeve is in rouw: ‘100.000 liter-koe’ Arlinda is niet meer

© cte

9142 Arlinda, de topkoe van de Schoolhoeve in Eeklo, is overleden. Het dier, dat meer dan 100.000 liter melk produceerde op de Schoolhoeve, liep een fatale bekkenbreuk op.

cte/emv

“Vorig jaar waren er 90 koeien die de 100.000 liter haalden. In het Meetjesland was er één, onze 9142 Arlinda”, zegt teeltleider en praktijkleraar Jules Vandevelde.

Een koe om fier op te zijn dus, en dat zijn ze ook op de Schoolhoeve, de thuis van de studenten Landbouw van het College Ten Doorn. “Zo'n dier is de droom van elke landbouwer. Voor ons was zo’n topkoe een absolute primeur. Want 100.000 liter in een leven van een koe is heel uitzonderlijk én gigantisch. Bij Arlinda kwam het overeen met 35 liter melk per dag.”

Het dier werd op de hoeve geboren en kreeg haar hele leven verzorging van de leerlingen uit de landbouwafdeling. Maar hoe maak je van een gewone koe een buitengewoon beest?

“Er bestaat geen handleiding voor. Het eerste en het belangrijkste is de omgeving waarin het dier moet leven. Koeien met zo'n hoge melkproductie komen zelden voor op grote bedrijven. Hier, op de Schoolhoeve, is het persoonlijk contact met de dieren nog iets groter. En dat doet de dieren goed. Naast het dierenwelzijn zijn huisvesting, voeding en selectie belangrijk.”

Nooit veearts gezien

“Arlinda heeft nooit een veearts gezien, alleen ons. Ook voor onze leerlingen, die er elke dag mee bezig waren, was 9142 Arlinda bijzonder. Met zo'n koe heb je een speciale band.”

Sowieso zal het nog even duren voor Arlinda overtroffen wordt. De koe die nu de kroon spant, produceerde al 75.000 liter melk. Nog minstens een paar jaar te gaan dus, en dan blijft het afwachten en vingers kruisen. “Ooit hadden we nog zo'n superkoe, maar die strandde op 97.000 liter. De laatste loodjes zijn altijd de zwaarste.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus