Gezocht: adoptieouders voor gedumpte wallaby Skippie

© jhp

© jhp

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het Vogelopvangcentrum Malderen (VOC), waar ook dieren in nood worden opgevangen, vangt momenteel een wallaby op. De kleine kangoeroe werd door de eigenaars gedumpt in een weide in Opwijk. Het VOC zoekt iemand die het dier wil adopteren.

Joris Herpol

“Vorige week kregen we een oproep van een eigenaar van een weide in Opwijk”, zegt medewerker John Acke van het VOC Malderen. “In de omheinde weide liep een wallaby rond. De kleine kangoeroe, een mannetje, kon door die omheining geen kant meer uit. Daarom gaat het volgens ons om een gedumpte dier. Dat gebeurt helaas wel meer. Als kwekers te veel mannetjes hebben die met elkaar beginnen te vechten, doen ze er zich zo vanaf. Eigenlijk zou deze soort op de lijst van dieren moeten staan die je niet mag houden.”

Daders vatten

Samen met stagiaire Annelies Baert van de hogeschool Gent, ging John het dier in Opwijk vangen. “De wallaby gaat nu 45 dagen bij ons zitten, voor het geval de eigenaar toch komt opdagen”, zegt hij. “Daarna komt hij op de adoptielijst. We hopen dan iemand te vinden die het diertje – dat we voorlopig Skippie noemen – wil adopteren. Eerst screenen we de kandidaat om in te schatten of hij geschikt is en de nodige plaats en kunde heeft om een wallaby te houden. We willen dat het dier in goede leefomstandigheden terecht komt. Een paar jaar geleden hebben we in het VOC overigens een andere gedumpte wallaby moeten opvangen.”

Of dit verhaal nog een staartje kan krijgen, durft ook Franky Van Aken van VOC Malderen niet garanderen: “Het is niet verplicht om een wallaby te ‘chippen’. We kunnen dus niet achterhalen waar hij vandaan komt. We melden elk gedumpt dier bij de politie, maar weinig daders worden gevat. Anders is het met de twee Hudson-eekhoorns die we nu opvangen. Die worden hier opgevangen na een inbeslagname. De daders zijn daar dus gekend en worden effectief vervolgd.”

Het VOC Malderen heeft 2017 afgesloten met de opvang van 5.274 dieren. Er werden 202 dieren méér binnen gebracht dan in 2016. Van alle binnengebrachte wilde dieren werd 65% terug in de natuur gezet. Om de ontoereikende financiële middelen aan te vullen, worden ook dit jaar heel wat activiteiten georganiseerd, zoals nu zondag een eetfestijn in zaal Madelon, Dries 36 in Opdorp.

www.vogelopvangentrum-malderen.be

INFO

Info: www.vogelopvangcentrum-malderen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen