Kunstenaar noemt toren van strandcabines plagiaat, maar oordeelt u vooral zelf

© jve

De toren van strandcabines van de Franse kunstenaar Jean-François Fourtou staat er nog niet helemaal of ze veroorzaakt al commotie. Lokale kunstenaar Gerald Muylle vindt het kunstwerk plagiaat van een kleiner stuk dat hij zelf ontwierp in 2016. De man wil erkend worden en overweegt stappen. “We vertrouwen erop dat dit berust op puur toeval”, reageert men bij Westtoer.

Junior Verbeeke

Het Beach Castle, de metershoge toren van strandcabines die gebouwd wordt op het Maurice Lippensplein in het raam van Beaufort ’18, veroorzaakt commotie. Gerald Muylle, een kunstenaar uit Knokke-Heist die nu in Brugge woont, beweert dat de Franse kunstenaar Jean-François Fourtou zijn werk kopieerde.

Muylle ontwierp in 2016 een kunstwerk dat opvallend veel gelijkenissen vertoont. Het stond meer dan een jaar uitgestald in kunstgalerij D’Haudrecy en werd daar niet verkocht. Nu staat het werk van Muylle bij hem thuis.

Fourtou ontwierp het kunstwerk voor deze editie van Beaufort. “Toen ik het werk zag, was ik geshockeerd. Het is een kopie op schaal”, zegt Muylle. “Ik heb ondertussen een advocaat onder de arm genomen, want ik kan het niet toelaten dat iemand zijn zakken vult met mijn creatie. Mijn raadsman bevestigde dat dit ondubbelzinnig plagiaat is. Het is gewoon een misdrijf.”

Puur toeval

Het gemeentebestuur schuift de hete aardappel door naar organisator Westtoer, waar met Heidi Ballet een externe curator werd geëngageerd. Bij het provinciebedrijf berusten erin dat het puur toeval is. “We hebben het volste vertrouwen in onze curator en de kunstenaar die de toren van strandcabines ontwierp”, zegt Liesbeth Billiet van Westtoer.

“We zien niet in hoe Fourtou het werk van Muylle gekopieerd zou kunnen hebben. Het kunstwerk van Muylle is online nergens te vinden en stond enkel en alleen in Knokke-Heist geëxposeerd. Fourtou is een Fransman die in Marokko woont. Er is geen enkele interferentie in het parcours van Fourtou en Muylle.” Billiet hoopt dan ook dat de zaak op een volwassen manier wordt opgelost. “We staan open voor de dialoog en een constructieve oplossing”, geeft ze nog mee.

Muylle nam al contact op met Westtoer en Billiet. Hij zegt dat zijn klacht geen gehoor krijgt. “Mijn aanmerkingen werden aanvankelijk totaal genegeerd terwijl ook ik open sta voor de dialoog. Voor mij moet er wel een oplossing komen. Ik ben niet de man die direct begint te schieten, maar ik wil erkend worden als de originele maker van het kunstwerk. Of daar dan financiële compensaties bij komen kijken, zien we later wel. Ik geef zowel Westtoer als de gemeente nog even tijd om te reageren. Dat vind ik niet meer dan fair. Als dat niet gebeurt, onderneem ik verdere stappen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen