"We waren geen barbiepoppen die rondhuppelden"

Sabrina Duncan was de slimste, Jill Munroe de knapste. Maar slim en knap tegelijk, dat was Kelly Garrett. Jaclyn Smith lag 40 jaar geleden mee aan de basis van het succes van "Charlie’s Angels", naast de "slimme" Kate Jackson en de "knappe" Farrah Fawcett. Drie vrouwen met ballen aan hun lijf bestreden de misdaad op aangeven van de stem van Charlie, want hem kregen de vrouwen nooit te zien. Vijf seizoenen lang, met wisselende cast, genoot de kijker van al het moois dat de Angels te bieden hadden.

Jaclyn Smith was de enige van de originele cast die alle 5 seizoenen in de serie te zien was, "de serie die uiteindelijk veel deuren voor mij geopend heeft".

Smith: "Een deel van het succes lag aan het feit dat we alle 3 vrij nuchtere meiden waren, niet zulke overambitieuze vrouwen. Je zag dat we plezier hadden, dat er tussen ons een connectie was en dan scoor je. Wat niet zo evident is als het lijkt." (NBC New York, september 2012)

"Over de rolverdeling was duidelijk heel goed nagedacht. Er zat voor iedere kijker wel iets in wat hij of zij leuk vond. Of je nu jong of oud was, jongen of meisje, man of vrouw. De producer omschreef de serie ooit als "snoep voor de geest". Het was puur plezier, ook al was er in het begin wel enige schrik dat het concept niet zou aanslaan." (CNN, juni 2015)

"In tegenstelling tot het heersende vrouwenbeeld op tv, de huisvrouw, waren wij financieel onafhankelijke vrouwen die de slechte jongens een pandoering gaven." (NBC New York)

"We waren alle 3 zo verschillend: onze karakters, ons uiterlijk. Maar het werkte. Je kon de ene niet vervangen door de andere. We waren niet 3 barbiepoppen die rondhuppelden. Ook al dachten sommigen dat we dat wel waren." (Emmy Tv Legends, juli 2013)

"Oké, er was dat glamour-element, er waren die exotische locaties. Maar om daaruit af te leiden dat we "seksueel uitgebuit" werden? Nee, we waren zelfstandige, onafhankelijke, sterke karakers." (NBC New York)

"Maar het was allemaal zo onschuldig. Het is niet omdat je een bikini draagt dat iets sexy is. Farrah bijvoorbeeld stond veel beter in korte broek en tennisschoenen. Kate daarentegen, die vond dat sexy gedoe maar niets. Het was zeker niet de bedoeling om uitdagend te zijn. Als je het vergelijkt met programma’s van nu, dan hoorden we eerder thuis tussen de programma’s van de jaren 50." (NBC New York)

"We werkten 18 uren per dag, dus stonden we niet stil bij de kritiek. We hechtten er ook niet veel belang aan. Het was niet zo dat we de serie over-analyseerden. We gingen ervoor en wisten niet wat ons overkwam. Het was pas achteraf dat we ons realiseerden hoe fijn de kijkers de serie vonden. En dat er dan kritiek gegeven werd, who cares?" (Emmy Tv Legends)

"In de serie stond de vriendschap tussen vrouwen centraal. Er is helemaal niets fouts aan dergelijke vriendschap. We waren vriendinnen. Vriendinnen zijn erg belangrijk in het leven van vrouwen." (Emmy Tv Legends)

"Het was een ongelooflijke ervaring. Hard werken, dat wel, maar ik heb er veel geleerd. Zowel hoogtes als laagtes. Ik kijk er met veel voldoening naar terug. De serie heeft uiteindelijk veel deuren voor mij geopend." (55+ Magazine, oktober 2011)

In 1981 werd Smith genomineerd voor een Golden Globe voor haar rol in "Jacqueline Bouvier Kennedy". Daarnaast speelde ze in een hele reeks tv-films mee. De nu 70-jarige actrice huwde 4 keer en heeft 2 kinderen. Haar naam zal altijd verbonden blijven aan "Charlie’s angels", waarvan de 1e aflevering op de Amerikaanse zender ABC werd uitgezonden op 22 september 1976:

Meest gelezen