Hogeschool Gent dient klacht in na voyeuristische video in sporthal

© rr

De Hogeschool Gent dient klacht in tegen onbekenden omdat er mogelijk naakte vrouwen zijn gefilmd in de sporthallen. De beelden zijn afkomstig van een voyeuristisch internetforum in Nederland.

svg

In Nederland is de afgelopen dagen een schandaal losgebarsten over een voyeuristisch internetforum, dat meer dan 170.000 geregistreerde leden heeft. Op het forum zijn ongeveer 200.000 video’s geplaatst waarbij stiekem werd gefilmd in onder meer kleedkamers, douches en toiletten. Er circuleren bovendien ook beelden van gehackte bewakingscamera's en smartphones op het forum.

Een van de meest populaire video’s op de Nederlandse website, die al meer dan 12.000 keer werd bekeken, bevat beelden van Nederlandse handbalspeelsters die naakt in de kleedkamer rondlopen.

Plastic beker

Nederlandse journalisten proberen nu te ontdekken wie dit forum beheert. Daarom plaatste NOS-journalist Joost Schellevis neutrale beelden van sporthallen en kleedkamers op Twitter, in de hoop dat de sociale mediagebruikers hem konden helpen.

Op een van de beelden zag Schellevis een plastic beker van het Belgische biermerk ‘Grisette’ staan, waardoor hij Belgische Twitteraars opriep om een handje te helpen met het identificeren van enkele ruimtes. Niet zonder resultaat: Verschillende Twitteraars menen in één van de beelden ‘de tegels van een kleedkamer van de Hogeschool Gent’ te herkennen. Het zou specifiek gaan om een doucheruimte van de zaal waar gevechtssporten worden gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hogeschool Gent laat weten dat er een klacht is ingediend tegen onbekenden bij de politie. 'Als hogeschool staan we een beetje machteloos als er zo'n beelden gemaakt worden door wie ook', zegt woordvoerder Johan Persyn aan Radio 1. 'Het enige wat wij konden doen is een klacht indienen. Daarnaast hebben we aan onze zaalwachters gevraagd om alles goed te controleren, kijken of er nergens camera's bevestigd zijn.'

Hogeschool Gent laat ook onderzoeken of de beelden, waarop naakte vrouwen te zien zijn, met honderd procent zekerheid gemaakt werden in de sporthallen van de instelling. 'Helemaal zeker zijn we pas wanneer de politie uitsluitel geeft', aldus Persyn.

‘Echt degoutant: moeten keihard achter daders voyeuristisch forum aangaan’

© BELGA

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) is verontwaardigd over de intieme beelden op een voyeuristisch forum van vrouwen, die stiekem gefilmd zijn in de sauna, bij een massage of in de kleedkamer of douche van een sporthal. De Privacycommissie en de politie moeten actie ondernemen, zegt hij.

‘Ik wil dat ze kijken hoe de site offline kan worden gehaald. En dan keihard achter de daders aangaan’, klinkt het bij staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer nadat hij vernam dat een groot Nederlands voyeuristisch forum allerlei naaktbeelden van kleedkamers, sauna’s, sporthallen en dergelijke verspreidt. Op een van de beelden zou zelfs een kleedkamer van de Hogeschool Gent te zien zijn met naakte vrouwen.

‘Stiekem iemand filmen kan niet. Nooit. Als vrouwen dan nog eens stiekem in intieme sfeer worden gefilmd, ben ik extra verontwaardigd. Dit is echt degoutant. Dit doe je niet’, reageert De Backer. De staatssecretaris noemt dit een flagrante schending van de privacy.

‘Hoe kan dit gebeuren? Waar wordt de site gehost? Zijn er nog andere Belgen betrokken? Dat zijn vragen die uitgeklaard moeten worden. De Privacycommissie, maar ook de politie moeten dit tot op het bot uitzoeken. Ik wil ook dat ze bekijken met de Nederlandse collega’s hoe de site offline kan worden gehaald’, klinkt het.

The right to be forgotten

De staatssecretaris verwijst nog naar de nieuwe Europese privacywetgeving, waarbij burgers meer rechten krijgen en beelden sneller offline kunnen worden gehaald. ‘The right to be forgotten is een belangrijk recht’, aldus De Backer. ‘We versterken dit recht en verplichten bedrijven het rigoureus toe te passen. In dergelijke gevallen speelt het een cruciale rol om beelden te verwijderen en de privacy van mensen beter te beschermen.’

Hij zegt nog dat mensen die zich herkennen op de beelden, een klacht kunnen indienen bij de Privacycommissie en de politie. De HoGent heeft al een klacht ingediend tegen onbekenden bij de politie.